Do vinobraní ještě několik týdnů zbývá, vydat se vínu naproti přímo ke zdroji ale můžete už teď.
Ostatně kde jinde se za horkých letních dnů a večerů ochladit než ve vinném sklepě v doprovodu někoho z vinařů, kteří se ochotně podělí nejen o vzorky své práce, ale často také o historky, jež jsou s pěstováním i následným zpracováním plodů spjaté.
Výlet to může být o to příjemnější, že řada menších pěstitelů a zpracovatelů věnuje pozornost a péči jak svým ryzlinkům a frankovkám, tak tomu, jak jejich vinařství vypadají. Tohle jsou místa, která stojí za to vidět (a ochutnat)!
Gala, Bavory
Nejen že Jaromír Gala pochází z vinařské rodiny, zkušenosti také soustavně sbíral v zahraničí. Hospodaří na vlastních vinicích na Pálavě, konkrétně na svazích Stolové hory ve viničních tratích obcí Bavory a Perná. Důraz klade na poctivou ruční práci, což se týká i sběru hroznů. Ryzlink vlašský, Sauvignon, Chardonnay, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Pálava, Merlot a Frankovka – to vše můžete ochutnat na místě i v řadě předních tuzemských restaurací. Ve vinařství nabízejí Galovi také tři pokoje na ubytování.
Sonberk, Popice
Dějiny vinohradu na vrchu Slunečná sahají hluboko do historie, ta novodobá se ale začala psát až v roce 2003. Na více než 40 hektarech se tu pěstuje především Ryzlink rýnský, Pálava a Tramín, tedy pouze bílá vína, navíc výhradně přívlastková. Elegantní dominantou celého vinařství Sonberk je působivá budova podle návrhu Josefa Pleskota z roku 2008. Snoubí se v ní beton a dřevo, hostům nabízí působivý výhled na zvlněnou Pálavu. Vedle degustací se na místě konají také koncerty nebo svatby.
J. Stávek, Němčičky
Rodinné vinařství, které v současnosti vede zástupce už čtvrté generace. Jan Stávek pěstuje hrozny na třech vlastních vinicích. Na všech najdete Frankovku, ovšem na Bočkách dozrává i Svatovavřinecké a na Růženém Muškát moravský. Součástí degustace ve vinařství může být i návštěva historického Hulatova sklepa, nejstaršího v Němčičkách, kde si navíc hosté mohou užít i degustaci zrajících fortifikovaných vín. Stávkovi produkují jak odrůdová vína, tak cuvée nebo rosé, navíc ale jejich nabídku dotvářejí přírodní ovocné likéry, ušlechtilé ovocné destiláty, sekty nebo třeba meruňková povidla.
Fabig, Hustopeče
Přestože při své práci nedá Roman Fabig dopustit na znalosti získané v rámci vinařské rodiny, čerpá často také ze zkušeností posbíraných ve vinařstvích v Rakousku, ve Španělsku a na Novém Zélandu. Svou produkci dělí do tří řad. Jednak je to víno Auspitz (neboli Hustopeče) ve stylu village. Soul pak odráží především charakteristiku jednotlivých tratí a tamní půdy, Sauvignon blanc nabízí hned v několika různých podobách. A nakonec Big, kam patří pouze nejlepší ročníky a výjimečně kvalitní hrozny. Pozor, návštěvy se tu prozatím mohou otočit pouze na objednávku, ale už teď vznikají podle návrhu studia Ječmen-Caha nové prostory.
Špalek, Nový Šaldorf
Na Kraví hoře nedaleko Znojma hospodaří na ploše 12 hektarů rodiny Špalkových a Ilgnerových. Vinařství produkuje především vína v biokvalitě a hrozny se tu sbírají ručně. Mezi bílými nechybí Veltlínské zelené, Sauvignon, Tramín, nabídku červených tvoří mimo jiné Zweigeltrebe a Svatovavřinecké a doplňují je i rosé, oranžové víno, likéry nebo vyhlášené rodinné cuvée Gryllus, zrající rok v dubových sudech. Pod značkou Der Ilgner tu navíc připravují meruňkový nektar a bezový sirup.