Nemá cenu si to zastírat, Velikonoce jsou vedle křesťanských svátků také svátkem dobrého jídla a celkem nezřízeného požívání alkoholu. My vás od pití rozhodně nebudeme zrazovat, ale zkuste to letos udělat jinak – stylově. Namísto pestré palety panáků zkuste některý z drinků, které na svátky jara připravili přední čeští barmani.
Easter Flip (L’Fleur)
Tenhle velikonoční flip (hutný drink se žloutkem) pod taktovkou pražského baru L’Fleur v sobě snoubí chutě guatemalského rumu Zacapa, který má krásné čokoládovo-kakaové tóny, francouzský pomerančový likér na bázi koňaku Grand Marnier, čokoládový likér, sherry Mozcatel s oříškovými sladkými tóny, smetanu a žloutek. Celkový dojem drinku je krémový, čokoládový s nádechem ořechů a pomerančů.
Příprava:
- 20 ml rumu Zacapa 23 y.o. Solera
- 20 ml Grand Marnieru
- 15 ml Chocolate likéru
- 10 ml Sherry Mozcatelu
- 20 ml smetany
- žloutek
Všechny ingredience postupně nadávkujeme do šejkru a přidáme žloutek. Velmi důkladně a silně protřepeme v šejkru a zcedíme přes jemné sítko na kus ledu. Na závěr zastrouhneme muškátovým oříškem kvůli aroma.
Easter Bunny (Hemingway Bar)
Zajíček z Hemingwaye je v podstatě typ koktejlu, který se jmenuje sour. Jedna z nejoblíbenějších kategorií, kterou mají rádi téměř všichni. V tom hemingwayovském velikonočním najdete příjemnou a hravou kombinaci ginu, mandarinkového likéru, čerstvé šťávy z mandarinek a citronu, kapku bílé čokolády a to vše krásně spojené bílkem. A jelikož barvou jara je jednoznačně zelená, hotový koktejl je posypaný zeleným čajem matcha.
Příprava:
- 30 ml ginu
- 10 ml mandarinkového likéru (Mandarin Napoleon)
- 30 ml mandarinkové šťávy
- 20 ml citronové šťávy
- 10 ml sirupu z bílé čokolády
- 10 ml vaječného bílku
Všechny suroviny vyšejkrujeme, servírujme na ledu a posypeme matcha cukrem.
Bohemian Easter Sour (Bugsy’s Bar)
Velikonoční koktejl podle proslulého pražského baru Bugsy’s – tip jsme dostali od jeho majitele Václava Vojíře.
Příprava:
- 4 cl Becherovky
- 1,5 cl Bugsy’s Falernum (Falernum je likér, který vychází z tradiční karibské, především jamajské, receptury. Do rumu se naloží mandle, zázvor, kardamom, skořice, limetová a pomerančová kůra a trocha muškátu, nechá se 24 hodin macerovat. Následně se scedí a naředí sirupem z cukrové třtiny.)
- 1,5 cl medové vody
- 2 cl čerstvé citronové šťávy
- 1 střik čokoládového bitters
Zdobíme kvítky prvosenky a servírujeme doprovozené kanapkami s domácí vajíčkovou pomazánkou s křenem a rozinkami naloženými v koňaku.
Violetka
Jaro, krásný čas, kdy se všechno probouzí, a to hlavně příroda kolem nás. Květiny, bylinky a veškeré rostliny kolem nás začínají kvést a zelenat se, takže inspirace byla jasná. Violetka je lehoučký a svěží koktejl, ve kterém se snažím ztělesnit vše, co k jaru patří. Je postavená na Becherovce, našem českém zlatu, která je plná chutí bylinek a koření. Ta je posílena ginem, který je také plný bylinek a perfektně se s Becherovkou spojí. A jak jméno napovídá, součástí jsou i fialky, tady v podobě likéru, který Violetku krásně provoní a lehce osladí. Nesmějí chybět čerstvé bylinky jako trocha estragonu, úžasné jarní bylinky. Troška šťávy z citronu a cukru nám drink hezky vybalancuje. Bílek to vše propojí a Violetka je na světě.
Příprava:
- 20 ml Becherovky
- 20 ml Beefeater ginu
- 10 ml fialkového likéru
- 10 ml čerstvé citronové šťávy
- 5 ml cukrového sirupu
- 10 ml bílku
- 10 lístků estragonu