Vlakem, autem, na kole nebo pěšky. Zájezdní hostince skrývají kus romantiky a jídlo v nich vždycky chutná tak trochu líp než ve městě.
Tady je výběr našich nejoblíbenějších. Všechny jsou maximálně hodinu od Prahy a seřazené podle náročnosti a vzdálenosti.
Evergreen Pražáků, kteří se v sobotu ráno probudí s kocovinou a chutí na výlet, ale nechtějí to moc řešit. Nejjednodušší je nasednout na Masarykově nádraží na vlak, dojet do Roztok a pak to vzít pěšky lesem. Anebo rovnou na kole podél Vltavy. Pochutnáte si na vynikajících domácích koláčích nebo na chlebu se sádlem a cibulí. Čepují tu únětické pivo z nedalekého pivovaru, který může být vaší záložní variantou pro teplý oběd.
Výletní hospůdka U Krobiána je v Hostími nedaleko Svatého Jana pod Skalou, kam se o víkendu rovněž sjíždí velká část pražských rodin s dětmi. Nejjednodušší je dojet autem přímo do Hostími a zaparkovat před hospodou. Co by to ale bylo za výlet? O něco náročnější je nechat vůz ve Svatém Janu pod Skalou, vylézt na vyhlídku, aby vám trochu vyhládlo, a pak dojít ten kousek ke Krobiánovi. Pro opravdové výletníky je tu možnost dojet vlakem do Srbska a pak si dát necelých pět kilometrů podél Berounky. Servírují českou klasiku v duchu Rettigové a Sandtnerové. Pozor! Po prázdninách mají opět otevřeno až od 30. srpna.
Do Číčovic se nejlíp dostanete trošku méně poetickým prostředkem: autobusem přímo z Dejvic, zato tady můžete rovnou přespat. Krásná vesnická restaurace, která se inspiruje nejen venkovem českým a moravským, ale také třeba francouzským. V letních měsících můžete posedět na terase a zahrát si pétanque nebo kroket. A jídlo? Dejte si kachnu nebo telecí řízek.
Nenápadný hostinec směrem na Mělník, kde servírují poctivou českou kuchyni. Nechávají si záležet na dodavatelích, proto berou spoustu zeleniny od mělnických farmářů. Spojení je trochu horší, takže si naplánujte spíš motovýlet. Vyndejte z garáže kabriolet nebo nakopněte motorku a za půl hodinky jste tam.
Útulný rodinný podnik v Čakovičkách, kde si pochutnáte na poctivě připravených českých klasikách v podání žoviálního Václava Friče. V restauraci je často přítomen, a proto se vám může stát, že vám na stole přistane panák slivovice nebo pekáč tvarohových buchet, ani nevíte jak. Nejrychlejší je opět použít automobil nebo motorku. Jediná nevýhoda: nesmějí sem pejsci.
Rodinné bistro ve stodole. Dřív oáza pro vodáky, teď spíš pro cyklisty. Sofistikovaná kuchyně, skvělý výběr vín, piva i kávy. Pokud zabloudíte kolem řeky Sázavy, tohle je bezpochyby „must visit“ podnik.
Na hranici hodiny autem od Prahy je pivovar Hubertus v Kácově. Krásné okolí Sázavy vám s přehledem vystačí na celý den a žízeň pak spláchnete právě tady. K tomu česká klasika od hermelínu po řízek.
Původní článek byl publikován na Jídlo a radost, blogu, který vzniká v Ambiente.