Tato slovenská velikonoční specialita se dělává po čtyřicetidenním půstu po Bílé sobotě, tedy nejlépe právě dnes. I když vzhledově připomíná sýr, jde vlastně o vaječnou hmotu, která se po uvaření v mléce vysráží a jde jednoduše vytvarovat do podoby hrudky.
Syrek se tradičně podává s pažitkou či strouhaným křenem jako příloha k šunce nebo uzenému masu. Pokud dáváte přednost vejcím v tradičnější formě, vyzkoušejte například vejce plněná, marinovaná nebo v perfektní pomazánce.
Velikonoční vaječná hrudka (syrek)
Na 1 hrudku potřebujete:
- 8 vajec
- 2 lžičky soli
- 800 ml plnotučného mléka
- 1 špetku muškátového oříšku
K podávání:
- Čerstvá pažitka
- Strouhaný křen
- Šunka, uzené maso, papriková klobása
- Pečivo
Postup
- Do velkého hrnce rozklepněte všechna vejce a ruční metlou je rozšlehejte se solí. Přilijte mléko, nastrouhejte muškátový oříšek a dejte na sporák zvolna vařit. Vaječnou směs za stálého šlehání vařte, dokud se nezačnou oddělovat vysrážená vejce od tekutiny. Celé i se zahříváním to bude trvat cca 30 minut.
- Když je tekutina téměř čirá, směs sceďte přes gázu. Z vaječné hmoty v gáze vytvarujte hrudku a vymačkejte z ní veškerou tekutinu. Položte do cedníku a nechte pár hodin v lednici. Hrudka za tu dobu dokonale ztuhne.
- Směs vybalte z gázy, nakrájejte na plátky a servírujte se strouhaným křenem nebo sekanou pažitkou, uzeninou a pečivem.
Tip: Toto je základní recept. Do vaječné hmoty můžete před tvarováním zamíchat i zeleninu, sekané jarní bylinky nebo špenát.