Pečené papriky mají opravdu šťávu. Jejich chuť je příjemně nasládlá a díky lehce opálené kůrce vyniká kouřovým nádechem. Výpek, který veškerá zelenina na plechu pustí, je prvotřídním dochucovadlem celé polévky.

Vybírejte pěkně baculaté papriky, které jsou obdařeny větší dávkou „masa“. Takové pustí více šťávy i chuti (a výborně fungují kupříkladu i v řeckém pokrmu yemista). Je pak už na vás, zda zůstane polévka jemnější, nebo ji obohatíte i o chuť pálivých papriček. Zakápnutí chilli olejem dodá polévce říz a opečené krutony zase zábavně křupavý efekt.

Polévka z pečených paprik a rajčat

Na 2 velké nebo 4 předkrmové porce potřebujete:

  • 4 červené papriky
  • 3 rajčata
  • 1 červená cibule
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 lžička vločkové soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • Sůl & pepř
  • 3 až 4 lžičky palmového cukru
  • 3 až 4 lžíce citronové šťávy

K podávání:

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Papriky podélně rozkrojte a odsemeňte. Rajčata a cibuli nakrájejte na měsíčky. Palici česneku z vrchu seřízněte. Uzenou papriku, kmín a sůl smíchejte s olejem a nalijte na zeleninu rozloženou na plechu.
  2. Vše důkladně promíchejte a papriky obraťte řeznou stranou dolů. Vložte do trouby a při 200 °C pečte asi 45 minut do změknutí. Zhruba 10 minut před dopečením zeleniny ohřejte vývar.
  3. Opečené papriky překrájejte na menší kousky a stroužky česneku jednoduchým zmáčknutím zbavte slupek. Celý obsah plechu, včetně vypečené šťávy, pak přesuňte do hrnce s teplým vývarem. (Celkové množství česneku do polévky zvolte dle libosti).
  4. Polévku rozmixujte dohladka pomocí ponorného mixéru. Dochuťte ji solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou. Podávejte s křupavými krutony a čerstvě nasekanou petrželkou. Pro ostřejší chuť zakapejte chilli olejem a přikrojte pár koleček čerstvé chilli papričky.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič