Turecký chléb pide připomíná svým tvarem loďku. A v tomto lahodném kynutém těstě dnes připlouvají rovnou dvě varianty vegetariánských náplní – špenátová se sýrem feta ovoněná kořením a krémová sýrová s pikantním nádechem chilli vloček.

Oblíbená je rovněž varianta masová, nejčastěji s jehněčím či hovězím. Závěrečné potření melasou a posypání semínky černuchy i sezamu dodává lodičkám jedinečný chuťový rozměr. V průběhu pečení můžete zároveň do libovolné z nich přidat vejce – stačí vytvořit lžící prohlubeň a vylodit je tam.

Turecký plněný chléb Pide se sýrem, špenátem a vejcem

Na 4 loďky potřebujete:

  • 150 ml vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 300 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžíce melasy nebo 1 vejce na potření
  • Sezamová semínka
  • Semínka černuchy

Na sýrovou náplň:

  • 125 g mozzarelly (nebo turecký sýr kasar)
  • 125 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina, labneh)
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička turecké směsi koření
  • Chilli vločky na ozdobu

Na špenátovou náplň:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g baby špenátu
  • Sůl & pepř
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžíce čerstvého kopru a petrželky
  • 60 g feta sýru
  • 2 malá vejce

Postup

  1. V misce smíchejte 4 lžíce vody, cukr a instantní droždí. Nechte jej asi 5 minut zaktivovat. Mezitím smíchejte ve velké míse prosátou mouku se solí. Doprostřed přidejte napěněné droždí a zbylou vodu.
  2. Těsto hněťte pečlivě pár minut, dokud nebude hladké a pružné. Podle potřeby můžete přidat po lžičce vody navíc. Dejte jej do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu (nebo až zdvojnásobí objem) kynout.
  3. V malé misce rozmíchejte melasu se lžící vody nebo rozšlehejte vejce na potření.
  4. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo, smíchejte s krémovým sýrem, zakysanou smetanou a kořením.
  5. Na rozehřátém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, nechte rozvonět nasekaný česnek a zavadnout špenát. Směs ochuťte solí, kořením a nasekanými bylinkami. Vmíchejte rozdrobenou fetu a nechte zchladnout.
  6. Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly a z každého vyválejte oválný tvar o délce 25 až 30 cm a šířce asi 10 cm (v nejširším bodě).
  7. V rukách těsto ještě lehce povytáhněte a přendejte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Do středů vytvarovaných těst rozdělte připravené náplně (2 loďky budou sýrové a 2 špenátové).
  8. Kolem dokola náplně ponechte asi 2cm okraj. Okraje pak přeložte směrem k náplni, malou část náplně jimi můžete přikrýt. Konce těsta pomocí prstů zešpičaťte, abyste získali tvary lodiček.
  9. Okraje potřete podle chuti melasou či vejcem a posypejte sezamem a černuchou. Oba plechy dejte do trouby vyhřáté na 230 °C.
  10. Pečte 8 minut, pak do špenátového pide udělejte vypouklou stranou lžíce dvě prohlubně a vyklepněte do nich vejce. Plechy prohoďte a pečte ještě asi 8 až 10 minut do zezlátnutí.
  11. Pide rozkrájejte na menší kousky a podávejte zatepla. Sýrový pide posypejte dle chuti trochou chilli vloček.

Tipy & triky

  • Pro autentičtější chuť pide dejte přednost melase před vejcem. Pokud ji ale nemáte, klasické rozšlehané vajíčko ji dobře zastoupí.
  • Do sýrové náplně patří typický turecký sýr kasar. Mozzarella ho však v receptu dokáže obstojně nahradit, když jej zrovna neseženete. Tradiční labneh zase v receptu nahradíte krémovým sýrem smíchaným se zakysanou smetanou.
  • Turecká směs koření v sýrové náplni obsahuje mletou papriku, římský kmín, koriandr, kurkumu, sůl a sušený česnek. Můžete si ji umíchat doma a zbylou směsí okořenit i jiné pokrmy. Náplň příjemně dochutí i oblíbené koření sumah.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič