Nažhavte roboty a šlehače, dnes tu pro vás máme pořádnou výzvu na vánoční makronky. Ačkoli může na první pohled vypadat, že smíchání pouhých čtyř surovin bude naprostá hračka, opak je pravdou. Při přípravě makronek se toho může pokazit opravdu mnoho, proto pro vás máme neprůstřelný recept s jednoduchým poměrem, díky kterému se s makronkami už nebudete nikdy trápit. Aby to ale nebylo tak jednoduché, místo tradičních makronek jsme připravili tyto makronkové vánoční stromečky, které se na sváteční tabuli skvěle hodí.

Na začátek máme pár tipů, které vám jejich přípravu usnadní. Nejprve to nejdůležitější – bílky by měly být oddělené od žloutků nejméně dva dny, protože jedině po odležení budou mít tu správnou konzistenci. Další nezbytností je potravinový teploměr a nejlépe kuchyňský robot. Pokud ho nemáte, vystačíte si i s kvalitním šlehačem, příprava makronek bude však o něco náročnější. Co se týče barviva, doporučujeme gelové potravinářské barvivo, nejlépe takové, které koupíte na cukrářských e-shopech, stejně tak i kvalitní pytlík a nerezovou cukrářskou špičkou. Mandlovou mouku hledejte v klasických supermarketech či na e-shopech s ořechy, dobrou zkušenost máme se značkou Alika.

Vánoční makronky jako stromečky s náplní z bílé čokolády

Na cca 12 stromečků budete potřebovat:

  • 140 g odleželých bílků
  • 140 g krupicového cukru
  • 140 g mandlové mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • zelené barvivo – nemusí být

Na náplň:

  • 160 g kvalitní bílé čokolády
  • 120 g smetany ke šlehání
  • 30 g másla
  • barevné zdobení – nemusí být

Postup

  1. Začněte s přípravou korpusů. Bílky smíchejte s krupicovým cukrem ve velké míse na šlehání či míse od robotu a ve vodní lázni pomalu zahřívejte do teploty 50 °C, tu změřte potravinovým teploměrem. Směs by měla lehce zbělat, být tekutá a cukr by se v bílcích měl zcela rozpustit. To poznáte tak, že pokud promnete směs mezi prsty, bude zcela hladká. Jakmile má směs 50 °C, odstavte ji z vodní lázně a začněte na nejvyšší otáčky v robotu šlehat. Šlehejte cca 10 minut, dokud není sníh opravdu lesklý a tak hustý, že téměř nepůjde oklepat z metličky. Sníh i mísa by měly být opět studené. Nakonec jen krátce zašlehejte barvivo.
  2. Mezitím si mandlovou mouku promixujte spolu s moučkovým cukrem, aby byla směs co možná nejjemnější. Prosejte ji přes jemné sítko k našlehaným a obarveným bílkům. Nyní ji do směsi zapracujte krouživými pohyby. Vždy stěrkou dvakrát obtočte mísu a jednou či dvakrát středem těsta. Hlavním cílem je rozbít veškeré vzduchové bubliny, které se v bílcích vytvořily během šlehání. Nejprve se vám může zdát, že se mandlová směs do bílků nikdy nezapracuje, ale musíte vydržet! Zapracování do správné konzistence trvá cca 5 minut. Tu poznáte tak, že směsí, která vám stéká ze stěrky, jste schopni udělat číslici 8, aniž by se vám těsto trhalo.
  3. Jakmile je směs hotová, přendejte ji do cukrářského pytlíku s kulatou špičkou a tři plechy vystelte pečicím papírem tak, aby nebyl nikde nadzvednutý či pomuchlaný. Začněte stříkat jednotlivé makronky, pytlík držte kolmo k plechu v jedné poloze, nedělejte krouživý pohyb. Na první plech nastříkejte největších 12 kusů, poté dalších 12 lehce menších. Na druhý plech nastříkejte opět 12 menších kusů, na poslední plech úplně malé. Jednotlivá patra je třeba rozdělit, jelikož se budou péct rozdílnou dobu. Pokud vám zbyla ještě nějaká směs, nastříkejte další.
  4. Nyní s každým plechem párkrát bouchněte o linku, aby se z makronek dostaly všechny vzduchové bublinky. Pokud mají nastříkané makronky lehké špičky, bylo těsto nedomíchané, pokud se naopak rozlily, jsou přemíchané. Špičky můžete lehce zatlačit navlhčeným prstem. Nechte je na plechu zaschnout cca 30 minut při pokojové teplotě. Tento krok nepřeskakujte! Zaschlé makronky poznáte tak, že když se jich lehce dotknete prstem, neměly by už lepit.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 150 °C. Ty největší 18 až 20 minut, menší 14 minut a ty nejmenší 10 minut. To, že jsou již upečené, poznáte tak, že když jednu jemně nadzvednete z plechu, měl by pod ní zůstat čistý pečicí papír. Pokud je na něm ještě trocha směsi, nejsou dodělané. Správně upečené makronky by měly mít pověstný prstýnek okolo, být tvrdé na povrchu a zespod naopak měkké. Jakmile jsou makronky upečené, připravte náplň.
  6. Bílou čokoládu nakrájejte na malé kousky, nasypte do misky a přidejte máslo. Smetanu začněte pomalu zahřívat, jakmile se na ní objeví první bublinky, stáhněte ji z plotny a ihned přelijte přes pokrájenou čokoládu. Směs nechte stát cca 2 minuty, poté rozmíchejte do hladké omáčky a případně také obarvěte kapkou barviva. Dejte ztuhnout do lednice na cca hodinu či do takové konzistence, než půjdou makronky plnit. Ztuhlou náplň přendejte do cukrářského sáčku se zdobicí řezanou špičkou a začněte zdobit. Nejprve ozdobte spodní patra, přiklopte dalším patrem a postup opakujte. Nakonec poklaďte barevným zdobením a nechte alespoň 2 hodiny odležet.

Jak makronky skladovat: Upečené nenaplněné makronky vydrží ve vzduchotěsné krabičce cca 2 týdny, naplněné v lednici okolo čtyř dnů. Doporučujeme je plnit alespoň dvě hodiny před podáváním, aby se lehce rozležely, a uchovávat je opět ve vzduchotěsné krabičce v lednici. Před podáváním je nechte povolit při pokojové teplotě 30 minut.