Zapomeňte na chlebíček, je tu nový banánový favorit. Obrácený banánový koláč je důkazem, že změna perspektivy může vést k velkým věcem.

Existují dva typy lidí – ti, co pečou banánový chlebíček, a ti, co znají tenhle koláč. Až ochutnáte první sousto, bude vám jasné, do které skupiny chcete patřit. Vláčné banánové těsto a sladká lepkavá vrstva mluví za vše.

Obrácený banánový koláč s jogurtem

Na formu o rozměru 20 × 20 cm potřebujete:

  • 110 g změklého másla + na vymazání
  • 100 g krupicového cukru
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 2 vejce
  • 120 g tučného řeckého jogurtu
  • 2 banány
  • 200 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • ½ lžičky skořice
  • 1 špetku soli

Na karamelovou vrstvu:

  • 60 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 lžíce vody
  • 3 banány
  • špetku soli
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a formu o rozměru 20 × 20 cm vymažte máslem. Začněte s přípravou karamelu. Třtinový cukr nasypte do malého rendlíku a na střední stupeň pomalu zahřívejte, dokud se nerozpustí, raději karamel sledujte a občas mírně promíchejte, aby se nepřipálil.
  2. Jakmile je tekutý, přidejte do něj máslo, vodu a špetku soli a dále za stálého míchání zahřívejte, dokud se vše nespojí v hladkou hnědou omáčku. Nalijte ji do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete. Banány podélně rozkrojte a poklaďte je na dno formy rozkrojenou částí dolů.
  3. Nyní připravte těsto. Změklé máslo utřete společně s cukrem a vanilkou, následně přidejte vajíčka, jogurt a rozmačkané banány a vše společně promíchejte. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, skořici, kypřicí prášek a sůl.
  4. Suché ingredience vmíchejte do mokré směsi a vytvořte hladké a poměrně husté těsto. Přelijte ho přes banány, uhlaďte a vložte do předehřáté trouby na 40 minut, hotový koláč by měl být mírně zlatavý.
  5. Upečený nechte vychladnout ve formě 10 minut, následně vyklopte na talíř. Můžete podávat ještě horký.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová