Zapomeňte na chlebíček, je tu nový banánový favorit. Obrácený banánový koláč je důkazem, že změna perspektivy může vést k velkým věcem.
Existují dva typy lidí – ti, co pečou banánový chlebíček, a ti, co znají tenhle koláč. Až ochutnáte první sousto, bude vám jasné, do které skupiny chcete patřit. Vláčné banánové těsto a sladká lepkavá vrstva mluví za vše.
Obrácený banánový koláč s jogurtem
Na formu o rozměru 20 × 20 cm potřebujete:
- 110 g změklého másla + na vymazání
- 100 g krupicového cukru
- ½ lžičky mleté vanilky
- 2 vejce
- 120 g tučného řeckého jogurtu
- 2 banány
- 200 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- ½ lžičky skořice
- 1 špetku soli
Na karamelovou vrstvu:
- 60 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 3 lžíce vody
- 3 banány
- špetku soli
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a formu o rozměru 20 × 20 cm vymažte máslem. Začněte s přípravou karamelu. Třtinový cukr nasypte do malého rendlíku a na střední stupeň pomalu zahřívejte, dokud se nerozpustí, raději karamel sledujte a občas mírně promíchejte, aby se nepřipálil.
- Jakmile je tekutý, přidejte do něj máslo, vodu a špetku soli a dále za stálého míchání zahřívejte, dokud se vše nespojí v hladkou hnědou omáčku. Nalijte ji do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete. Banány podélně rozkrojte a poklaďte je na dno formy rozkrojenou částí dolů.
- Nyní připravte těsto. Změklé máslo utřete společně s cukrem a vanilkou, následně přidejte vajíčka, jogurt a rozmačkané banány a vše společně promíchejte. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, skořici, kypřicí prášek a sůl.
- Suché ingredience vmíchejte do mokré směsi a vytvořte hladké a poměrně husté těsto. Přelijte ho přes banány, uhlaďte a vložte do předehřáté trouby na 40 minut, hotový koláč by měl být mírně zlatavý.
- Upečený nechte vychladnout ve formě 10 minut, následně vyklopte na talíř. Můžete podávat ještě horký.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová