Z farmy rovnou na stůl je pojem natolik všudypřítomný, až je to nudné. Co je ale vzrušující, je nový trend alfresco večeří v zahradách a vinicích, odkud použité suroviny pocházejí. Říkejme tomu stůl na farmu, což je poměrně výstižné. A tohle jsou ty nejlepší z nich.
- Outstanding in the Field, po celém světě
Tato společnost vymyslela koncept večeří na farmách jakožto luxusního zážitku. Už od roku 1999 se šéfkuchař a umělec Jim Denevan zaměřuje na vytváření pop-up restaurací přímo u zdroje ingrediencí.
Hosté si na nich mohou vychutnat večeři u jednoho dlouhého stolu a vyslechnout si příběh konkrétního farmáře. „Kulinářský karavan“, jak se těmto akcím přezdívá, pořádal večeře v městských zahradách, na rančích pod širým nebem nebo v olivových hájích po celé Americe a na dalších 15 místech po celém světě, a to za asistence některých nejlepších světových kuchařů.
- Food Circle v Sublime Comporta, Portugalsko
Kvůli intimnímu a intenzivnímu kuchařskému zážitku se každou letní a brzce podzimní noc schází 12 hostů v otevřeném pavilonu skrytém hluboko v zahradě hotelu, která čítá téměř pět tisíc čtverečních metrů.
Šéfkuchař Tiago Santos a jeho pomocníci tu každý večer vytvářejí nové menu podle toho, který ze 300 druhů zeleniny a ovoce zrovna dozrává. Vaří se tradičním způsobem a hlavní roli hraje otevřený oheň.
- Chef’s Garden Dinner v Rosewood Castiglion del Bosco, Itálie
Tento toskánský resort připomíná spíše středověkou vesničku než hotel. I proto jsou ale místní intimní večeře připravované ze sezonní zeleniny takovým zážitkem. Skládají se z tradičních regionálních pokrmů a fantastického grilovaného masa.
- The Vines of Mendoza Resort & Spa, Argentina
V čele restaurace Siete Fuegos (čili sedm ohňů, což je název odkazující na místní metodu vaření) stojí oceňovaný šéfkuchař Francis Mallmann. Žádné z jídel tedy nebude zklamáním.
Při soukromé večeři ve vinicích se nejdříve ochutnávají místní sýry, uzeniny a empanády, poté následuje čtyřchodové menu připravené z lokálních ingrediencí. Vše samozřejmě skvěle doplňují místní vynikající vína.
- Botanická zahrada Pha Tad Ke, Laos
Stačí pouhých 15 minut jízdy soukromou lodí z Luang Prabangu a dostanete se do botanické zahrady, která je první svého druhu v Laosu. A mimo jiné je také průkopnicí stravování ve stylu stolu na farmě.
Návštěvníci sedí v salonku uprostřed květin a rostlin a vychutnávají si čerstvě připravený oběd ze zeleniny, bylin, bambusu a zázvoru vypěstovaných v ostatních částech zahrady a ukázkové permakulturní farmy.
- Flora’s Field Kitchen, Mexiko
Tato útulná restaurace se nachází uprostřed polí a zahrad na úpatí Sierry de la Laguna nedaleko San José del Cabo. Když si její zakladatelka Gloria Greene otevřela svou původní restauraci ve městě, jednalo se o první biorestauraci v této oblasti vůbec. Brzy si ale uvědomila, že pokud chce používat bioingredience, nezbude jí nic jiného než založit i vlastní farmu.
Nyní tak servíruje pouze to, co se vypěstovalo a co vyrostlo přímo tam. Mají vlastní vepřové, kuřecí i vejce, ale v menu nenajdete třeba hovězí, jehož produkce je v tomto klimatu neudržitelná. Ale mají vlastní pekárnu, v níž se dělá chleba na ohni.
- Shamba v Angama Mara, Keňa
Tato luxusní safari chata dokončila svou shambu (což je svahilské označení pro zeleninovou zahradu) na začátku tohoto roku. Nyní v této zahradě pořádá soukromé romantické obědy ve stínu vzrostlých stromů.
Hosté si suroviny posbírají sami a kulinářský tým je před nimi omyje a připraví vynikající čerstvý salát.
- Agricola Fore Porta, Itálie
Z tohoto hotelu s úžasnou lokací na pobřeží Amalfi luxus doslova kape. Z domácké, jednoduché restaurace ve vnitrozemí doslova odkapává autenticita.
Jídelna se nachází pod širým nebem uprostřed malebných citrusových hájů a většina jídel, která se podávají, má stejně jako v předchozích případech původ v okolních zahradách.