Manželé Iva a Petr Jakešovi v roce 2012 změnili tvář pražské čtvrti Letná. Jejich Bistro 8, kam mohou zákazníci přijít na brunch a kávu ze zrnek od londýnské pražírny, inspirovalo i další podniky. Vznikla tak žádaná lokalita, kde chtějí Pražané bydlet a trávit volný čas. 

Iva Jakešová byla asistentkou na operačním sále ve veterinární nemocnici, navrhovala publikační systémy pro neziskové organizace a psala do gastro časopisů. Když jí kamarád navrhl – „co kdybychom si otevřeli bistro“ – neváhala. Společně objevili dnes již legendární adresu Veverkova číslo popisné 8.  

https://www.instagram.com/p/CKgqKutLSbT/

„To bylo v době, kdy v Praze žádná bistra nebyla,“ vzpomíná dnes Iva Jakešová. „Letnou jsem vůbec neznala, ale říkala jsem si, že je jedno, kde náš podnik bude, protože když budeme dobří, tak za námi lidi začnou chodit kamkoli.“

https://www.instagram.com/p/BlFZkK1BGdk/

Od otevření podniku v zapadlé Veverkově ji zrazovali i letenští. Popisovali ji jako ulici plnou psích výkalů, kterou nikdo nechodí. „Tak začnou!“ zatvrdila se Iva, inspirována vzkvétající kavárenskou kulturou v Berlíně.

https://www.instagram.com/p/CJ-__JwLvd9/

Její dlouhé váhání nad vhodným názvem podniku nakonec rozsekla grafická designérka Kristýna Ambrozová, autorka interiéru i loga. Z prostého Bistra 8 byla Iva nadšená, její kolega ale nakonec z projektu na doporučení svého kouče vycouval. Do svého gastro plánu proto Iva přizvala svého muže, který se právě chystal ukončit perspektivní kariéru ve farmaceutickém průmyslu.

Začátky bistra byly krušné. „Iva vše pekla u nás doma do čtyř do rána. Pak si šla na tři hodiny lehnout a hned jsme zas jeli do bistra,“ vzpomíná Petr. „Několik let jsem si říkala, že to byl nejblbější nápad v mém životě,“ směje se upřímně Iva. „A také jsem dostala pořádně za uši od zkušených gastro návštěvníků i kritiků.“

Časem se jim ale investice začala vracet. Odborníci na urbanismus uváděli letenské Bistro 8 jako ukázkový příklad toho, jak se dělá město – stačí jen najít způsob, jak do nevlídné části metropole přilákat lidi. To se Jakešovým podařilo. V roce 2017 byl jejich podnik uveden v průvodci amerického deníku The New York Times jako tip pro turisty, kteří jsou lační poznat skutečnou Prahu. 

https://www.instagram.com/p/COe_czpL-zg/

„Pak se stala Letná Letnou,“ upozorňuje Iva. „Začalo se o ní mluvit jako o hipsterské lokalitě a místní podniky začaly vzkvétat.“ Obchody se staromódním spodním prádlem a falešnou italskou módou nahradily malé značky i lokální výrobci. Na Letné je dnes možné nakoupit v hračkářství Hugo chodí bos, papírnictví Papelote a Voala, concept storech Charaktery či Nila, vyzkoušet si oblečení od Freshlabels nebo nakoupit v pekárně Praktika.

V průběhu let měli manželé Jakešovi ambice své podnikání rozšířit. Otevřeli tak další Bistro 8 v pražské čtvrti Břevnov. Po nepříjemném přepadení jej ale uzavřeli. Další pobočka vznikla v roce 2017 na Vinohradech. Tu nyní provozuje jejich společník. 

Dnes je letenské Bistro 8 po dvou letech v pandemickém režimu poloprázdné. Zmizeli turisté, kteří by přišli na populární obalovaný květák s domácí tatarkou.

https://www.instagram.com/p/CUmdIJ6MWUC/

Letenské matky už se nesetkávají s kamarádkami na brunch. Ve druhé koronavirové vlně tak Jakešovi byli nuceni požádat své fanoušky o finanční pomoc, aby mohli zaplatit výdaje za elektřinu a výplaty zaměstnanců. Namísto požadovaných padesáti tisíc korun se během tří hodin vybrala téměř dvojnásobná částka. 

Proto ani v těžkých časech, v nichž Bistro 8 slaví své první kulatiny, Iva s Petrem otevření podniku v ulici, kterou nikdo nechodil, nelitují. „Mně bistro změnilo život. Přineslo mi spoustu nových kamarádů a drajvu,“ říká rozhodně Iva. „Moji známí ve stejném věku právě počítají, kolik let jim zbývá do důchodu. To by mě v životě nenapadlo!“ 

Podnikavý pár už pracuje na dalším projektu, kterým je otevření vlastní pekárny. Výrobní prostor na Palmovce již peče křupavé housky a bagety plněné sýrem a pomazánkami. Stejně tak jsou přesvědčeni, že oslavu desátých narozenin svému Bistru 8 a všem jeho štamgastům na jaře uspořádají. 

Autorka je redaktorkou magazínu Esprit LN.