Otevřít si vinný bar se zaměřením na prosecco nebyl první plán. Ukázalo se ale, že to bylo skvělé byznysové rozhodnutí.
Přemek Veselý k vínu přičichl a našel k němu vztah při studiích v Americe. „Pracoval jsem tehdy v restauraci v Hamptons, kde si mě vzal manažer pod ochranná křídla a o vínu mě toho spoustu naučil,“ vzpomíná Přemek, který se do Česka vrátil v šestadvaceti letech, a i když chtěl otevřít něco svého, ještě se na to necítil.
Po pěti letech na pozici obchodního ředitele podle vlastních slov totálně vyhořel a už si byl jistý, že chce do gastra, které si vysnil. S kamarádkou advokátkou tehdy v roce 2013 otevřeli vinný bar Tempo Allegro na Starém Městě kousek od Karlova mostu.
Do Tempa se od začátku snažil přenést styl pohostinnosti, který se naučil v Americe. Cítili jste se tady pokaždé vítaní a čas, který jste tady strávili, rychle utíkal.
„Byli jsme maličcí a měl jsem prostor se věnovat turistům, kteří k nám chodili. Díky tomu přicházela jedna dobrá recenze za druhou a časem jsme se dokonce dostali na první místo na Tripadvisoru, který tehdy frčel. A to bylo peklo, protože jsme spadali do kategorie restaurací a hosté očekávali plnohodnotnou kuchyň, kterou jsme neměli,“ směje se dneska Přemek.
Tempu se dařilo, vybudoval si jméno a krásně fungovala spolupráce v rámci podniků v ulici Karolíny Světlé.
„Jenže pak přišel covid a Staré Město to odneslo asi nejvíc. Stalo se z něj město duchů a nikdo tady nebyl,“ vzpomíná Přemek. I když v různých mezičasech otevřeli, tenhle podnik stál na turistech, kteří v Praze nebyli.
„Celou dobu, co podnikám, se dívám po různých místech k pronájmu a jedno jsem objevil přímo na náměstí v Děčíně. Na podzim 2020 padlo rozhodnutí Tempo zavřít a pár měsíců nato jsme s Radimem Stejskalem, který z Děčína pochází, otevřeli Prosecco Děčín,“ vysvětluje změnu Přemek. V podstatě se jim podařilo objevit díru na místním trhu a otevřít místo, které tady neexistovalo a dodnes vlastně neexistuje.
„Tak jak byl start v Praze pomalý, tak v Děčíně naprosto raketový a nebyli jsme na to ani pořádně připravení. Lidi byli hrozně vděční a dodnes nám říkají, že jsou rádi, že jsme tady otevřeli,“ popisuje Přemek. Od začátku bylo jasné, že se budou soustředit na trendy prosecco a italská vína. Díky blízkosti Německa si našli italský velkoobchod přímo tam.
„Před rokem došlo ke změně evropské legislativy, a abychom mohli z Německa dovážet víno, museli jsme si vyřídit vlastní daňové číslo. Díky tomu ale můžeme dovážet vína z celé Evropské unie, tak jsme si řekli, proč si nevozit vína napřímo,“ dodává Přemek.
První objednávka dorazila na podzim minulého roku a tento rok plánují dovoz zhruba patnácti tisíc lahví. Dnes napřímo vozí prosecco ze čtyř butikových vinařství – Le Rughe, Vigna Rampante, Bianchin a Serafini & Vidotto.
„Před rokem jsme byli na italském veletrhu vína ve Veroně, kam jsme šli pozdravit naše vinaře a vybrali si ty, se kterými chceme spolupracovat. Třeba prosecco od Vigna Rampante nás úplně uchvátilo a věděli jsme, že ho musíme mít,“ popisuje výběr Přemek a dodává, že si za rok vybudovali už opravdu přátelské vztahy.
A když se s Přemkem nebo Radimem v děčínském Proseccu potkáte, pochopíte proč. Oba jsou srdcaři a je vidět, jak je prosecco a příběhy vinařů baví.
Když srovnává byznys mezi Prahou a Děčínem, hodnotí ten děčínský jako výrazně lepší. „I když máme v Děčíně jinak nastavené ceny, tak máme taky menší nájem, mnohem víc prostoru a čísla jsou ve finále mnohem lepší než v Praze.“
Kromě spotřeby ve vlastním podniku dodávají i do hotelů v Českém Švýcarsku nebo třeba na pražský magistrát a do rezidence primátora. Tento rok se chystají otevřít další podnik, který se bude točit i kolem italské kávy Bin, kterou mimochodem jako jediní do Česka vozí od jednoho ze svých vinařů.
Tak až budete mít cestu na sever, stavte se na skleničku, Přemek s Radimem vám doporučí některé z prvotřídních prosecc se zajímavým příběhem.