Odstartujte den snídaní narůžovo! Palačinky obarvené červenou řepou jsou snadné, efektní a lahodné a po ránu potěší jak romantiky (víme, co je 14. února za den!), tak mlsné cyniky. Řepa je v nich cítit jen úplně maličko a výborné jsou také naslano.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Valentýnské růžové palačinky s jahodami a mascarpone, obarvené červenou řepou
Na 2 porce potřebujete:
- 100 g předvařené řepy
- 2 vejce
- 130 g hladké mouky
- 1 špetku soli
- 200 g mléka
- řepkový olej nebo ghí
K podávání:
- 250 g mascarpone
- 2 vanilkové cukry
- čerstvé jahody
- jahodový džem nebo Nutellu
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Všechny suroviny na těsto rozmixujte zcela do hladka a nechte třicet minut nebo i do druhého dne odstát, díky tomu se uvolní lepek a palačinky se nebudou trhat, i když je uděláte pěkně tenké. Pokud těsto chystáte den předem, řepu do něj přidejte až před pečením palačinek, aby nevybledla.
- Pánev lehounce vytřete nebo postříkejte tukem a postupně smažte šest až osm tenkých palačinek. Návod na ty nejlepší palačinky najdete zde.
- Mascarpone dle chuti oslaďte vanilkovým cukrem. Jahody omyjte a pokrájejte na plátky (pro extra sladkou snídani jich pár seřízněte do tvaru srdíčka).
- Palačinky potřete tenkou vrstvou džemu či (domácí) Nutelly, přidejte mascarpone a jahody a složte či srolujte. Můžete poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová