Jestli vás nebaví zdobení perníčků, ale samotné voňavé cukroví milujete, pusťte se do žitných perníků s jednoduchým (ne)zdobením, které zvládnete i bez cukrové polevy a bez zvláštního nadšení pro rukodělné práce.

Rok co rok se rozplýváte nad skvělými perníčky, ale odrazuje vás jejich pečení kvůli zdobení? Ach ano, bílková poleva se nemusí vždy povést, pevná ruka a pravidelné tvary vám možná nic neříkají. Nejste rozhodně jediní. Najděte si svůj originální způsob a upečte si žitné perníčky, které započnou vaši novou tradici.

Jak zdobit perníčky bez cukrové polevy

Na dokonale hustou bílkovou polevu to chce praxi. Na dokonalé zdobení snad ještě větší. Ne každý jsme nadaný pro tuto disciplínu a možná více než nadání chybí trpělivost. Nevadí. Skvělé domácí perníčky se obejdou i bez cukrového zdobení. Stačit budou vykrajovátka s raznicí anebo čokoláda a trocha oříšků. A pokud jste doposud neměli v ruce osvědčený recept, můžete zkusit tento s žitnou celozrnnou moukou, díky které budou perníčky ještě o něco zdravější, a navíc jsou hned měkké.

Ten nejjednodušší způsob, jak si upéct krásně dekorované perníčky, je vykrajování pomocí vykrajovátek s raznicemi. Do tužšího perníčkového těsta by se o něco hůře otiskl embosovaný váleček, proto raději dejte přednost právě vykrajovátkům. Po upečení perníčky potírejte žloutkem, ale jen velmi lehce a štětec držte spíše vodorovně, abyste nezanesli žloutek do kresby. Vystydlé perníčky postačí už jen lehce poprášit moučkovým cukrem, nebo je můžete olemovat rozpuštěnou čokoládou a obalit v nasekaných oříšcích.

Druhá možnost je použít klasická vykrajovátka – tvary, které jsou krásné samy o sobě a nemusíte do nich vytvářet obrázky. Ideální jsou vločky, hvězdičky, srdíčka, komety, stromečky… Můžete použít i vykrajovátka na linecké s vykrojeným středem navíc. Ke zdobení bude stačit jen přelít pramínky čokolády – tmavé, bílé nebo i v kombinaci – a případně posypat trochou nadrcených ořechů nebo sušeného ovoce. V jednoduchosti je krása, že? Navíc perníčky s čokoládou chutnají perfektně.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Medové žitné perníčky zdobené čokoládou a ořechy (bez polevy)

Na 4 plechy potřebujete:

  • 100 g másla
  • 70 g medu
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 410 g žitné celozrnné mouky + na podsypání
  • 1 lžička kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 žloutek na potření

Na ozdobení:

  • Tmavá a bílá čokoláda
  • Oříšky dle chuti
  • Moučkový cukr
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Máslo rozehřejte spolu s medem. Do směsi vmíchejte cukr a nechte zchladnout. Poté zašlehejte vejce.
  2. V míse promíchejte mouku s kakaem, kořením a kypřicím práškem. Medovo-máslovou směs přelijte k moučné a důkladně propracujte. Těsto přendejte na lehce pomoučenou pracovní plochu a propracujte krátce v rukách. Zabalte do fólie a nechte v lednici přes noc uležet.
  3. Těsto vyndejte z lednice a nechte 20 až 30 minut stát při pokojové teplotě. Těsto povolí, ale ne příliš, bude mít stále plastickou a tužší konzistenci.
  4. Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválejte na plát silný 2 až 3 mm. Vykrajujte libovolné tvary (vizte v textu výše). Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 165 °C 7 až 9 minut.
  5. Po vytažení velice slabě potřete prošlehaným žloutkem.
  6. Hotové perníčky zdobte rozpuštěnou čokoládou a nasekanými oříšky (postup najdete opět v textu výše).
  7. Uchovávejte uzavřené v krabici na chladnějším a tmavém místě. Perníčky jsou měkké hned po upečení, ale je dobré je nechat alespoň týden rozležet.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová