Ať už budete název vyslovovat [tast] nebo jak majitelé původně zamýšleli [tejst], tady jste svobodní a není jen jedna cesta, jak dělat věci správně. Malinká restaurace na Malé Straně si právě na tomhle zakládá a nepotřebuje si na nic hrát.
Lokalita v úzké uličce Šporkova jen kousek od Nerudovky na straně jedné a od německé ambasády na straně druhé se může zdát prvoplánově turistickou. Není to ale tak, jak záměr upřímně vysvětluje Marta Spurná: „Chceme být restaurací pro všechny a hlavně pro místní, aby se k nám rádi vraceli. Uvědomujeme si, že do našeho okolí běžně místní hosté nechodí, ale kdyby díky nám do uliček a zákoutí Malé Strany znovu zavítali a třeba se prošli na Petřín, tak by to bylo skvělé.“
Od svého otevření v květnu tohoto roku dostávají na Googlu jen pětihvězdičková hodnocení často se slovy, že jde o nejlepší restauraci v Praze. I když jsou zatím převážně od cizinců, místní se pomalu ale jistě začínají přidávat.
Restaurace stojí na místě původní pivnice, kterou kompletně předělali do té míry, jak to prostor dovolil. Z výčepního pultu se stala otevřená kuchyně a díky její dispozici si doslova připadáte jako u šéfkuchaře Mirka Vykysalého doma. Ostatně tak si tady budete připadat díky pozornému servisu a celkové intimní atmosféře, v restauraci je totiž jen pár stolů.
Tento přístup není Martě cizí, její rodiče od 90. let vlastní hotel Embassy v Karlových Varech (ano, ta vyhlášená kachna, kam se všichni během festivalu snaží dostat), a jak sama říká, hotelový lobby bar byl vždycky jako prodloužený rodinný obývák, kde jsme si s hosty povídali.
I když Marta v rodinném hotelu vypomáhala, chtěla si zkusit vlastní projekt a naskytla se příležitost vést restauraci na golfovém hřišti. „Tato zkušenost mi hrozně moc dala, i když to byla celkem výzva kvůli sezonnosti. Nastoupil tam i náš šéfkuchař a hned jsem poznala, že je o dost jinde než průměr, co se týká kreativity, organizace práce a vůbec že mu na jeho práci dost záleží. Bylo ho tam škoda, a když se úplnou náhodou objevil prostor ve Šporkově, byl mou jasnou volbou,“ popisuje Marta. „Má moji plnou důvěru a vůbec si netroufám mu do ničeho mluvit,“ dodává.
Vzestupná tendence obratů, které se od prvního měsíce zdvojnásobují až ztrojnásobují, mluví za vše. A to hlavně díky doporučením hostů, kteří na sebe nabalují další a další, žádné marketingové kampaně nejsou třeba. „Jsme otevření teprve chvíli a čekáme, jaký bude zájem,“ dodává opatrně Marta s tím, že by byli rádi, kdyby za nimi hosté cíleně vyráželi.
Mirek v kuchyni nevytváří žádný specifický koncept, a jak sám na rovinu říká: „My žádný koncept nemáme. Dělat dobré jídlo za dostupné ceny, v co nejlepší kvalitě na místě, kam se lidi rádi vrací, to je náš koncept.“ I proto si pečlivě vybírají suroviny a vína, která v tāst ochutnáte.
Je na něm vidět, že se nespokojí s ničím jiným než s nejlepším, ale je nohama na zemi a v malém prostoru nepotřebuje vytvářet složitá jídla, zaměřuje se na chuť. Menu se průběžně mění podle toho, co je zrovna v nejlepší kondici, a tak si můžete být téměř jistí, že při každé návštěvě ochutnáte něco nového.
Jednoznačnou preferencí šéfkuchaře z aktuálního menu je dušený telecí jazyk s hruškami a černým kořenem a kachní prso s celerovo-jablečným pyré, švestkami a jarní cibulkou. Pokud na tohle jídlo narazíte, neměli byste ho vynechat, krásně do růžova opečená šťavnatá kachna s jemným pyré a švestkami prohřátými na pánvi dodávajícími jídlu svěžest, ukázka perfektní přípravy a propojení chutí, které se vzájemně doplňují a nepřebíjí.
Jako svěží předkrm nevynechejte klasickou kombinaci, která nikdy nepřestane bavit – marinovaného pstruha s okurkou, kefírem, koprem a kaviárem.
Zatím stálé místo si na menu vydobyly buchtičky se žloutkovým krémem. Ještě teplé buchtičky s vanilkovým krémem ozvláštní slaný karamel a pečená jablka, není divu, že si drží své místo, tohle je dezert, který stojí za to si zopakovat několikrát.
To, že si na nic nehrají, vystihuje i to, jak Marta s pokorou restauraci popisuje. „Chceme vytvářet hezké místo, kam sami rádi chodíme, servírovat, co rádi jíme a pijeme. Jinak bych to ani dělat nechtěla.“ Teď už je jen na vás, abyste příští procházku podzimní Prahou spojili s cestou do Šporkovy 5.
Tast, Šporkova 521/5, 118 00 Malá Strana