Proč troškařit s knedlíčky? Dáme si pořádné špekové knedlíky jako v Tyrolsku! Servírují se tradičně se silným hovězím vývarem a dokonale zahřejí, ať už sjíždíte alpské svahy, nebo bobujete za domem.
Tyrolská polévka se špekovými knedlíky
Na 3 porce potřebujete:
- 1 lžíce másla
- ½ cibule
- 120 g tyrolského špeku
- 200 g bílého pečiva
- 2 lžíce nasekané plocholisté petržele + k podávání
- 2 lžíce nasekané pažitky + k podávání
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- špetka muškátového květu
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl & pepř
- cca 750 ml hovězího vývaru k podávání
Postup
- Nejprve na másle orestujte najemno nasekanou cibuli a malé kostičky tyrolského špeku, dokud cibule nezačne zlátnout a špek pouštět tuk.
- Bílé pečivo nakrájejte na kostičky a bylinky najemno. V mléce vidličkou rozšlehejte vejce a tuto směs nalijte na pečivo, přidejte i cibuli se špekem (včetně výpeku), bylinky, majoránku, muškátový květ a čerstvě namletý pepř. Rukama tuto směs promíchejte a dle chuti dosolte. Těsto nechte asi 10 minut odpočívat a mezitím si dejte vařit do velkého hrnce vodu (solit ji nemusíte).
- Když voda vře, mokrýma rukama tvořte větší koule (z tohoto množství asi 5 až 6 kusů). Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte je cca 15 minut, během vaření je obracejte.
- Uvařené špekové knedlíky podávejte v horkém hovězím vývaru posypané sekanými bylinkami.