Měkké a vláčné těsto vonící kořením, přelité jemným slaným karamelem. Tento harmonický dezert si vychutnáte v období adventu, mrazivých dní i blížících se Vánoc. Vlastně kdykoli, kdy budete chtít zastavit čas a užít si sladký moment s nejbližšími kolem sebe (nebo klidně o samotě). Vnímejte, jak jemná karamelová omáčka celý dezert plný oříškových a kořeněných tónů příjemně doplňuje.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Na 4 zapékací misky o objemu cca 250 mililitrů potřebujete:
- 80 g změklého másla + na vymazání
- 150 g světlého cukru muscovado
- 2 vejce
- 120 ml mléka
- 80 ml zlatého sirupu (příp. javorový, datlový, agávový či med)
- 250 g hladké mouky
- 10 g holandského kakaa
- ½ lžičky jedlé sody (3 až 4 g)
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžičku mletého zázvoru
- špetku soli
- 80 g mletých vlašských ořechů
- kakaové kokosové lupínky na ozdobu
Na slaný karamel:
- 50 g krupicového cukru
- 25 g másla
- 50 ml 33% smetany ke šlehání
- ½ lžičky mořské soli
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Změklé máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané pěny. Postupně zašlehejte vejce, mléko i zlatý sirup.
- Ve větší míse smíchejte prosátou mouku s kakaem, jedlou sodou, skořicí, mletým zázvorem a špetkou soli. Přimíchejte vlašské ořechy.
- Obě směsi spojte dohromady a vymíchejte hustší hladké těsto. Misky vymažte máslem a těsto do nich rozdělte. Pečte při 175 °C cca 20 až 25 minut, dokud povrch nezpevní.
- Hotové dortíky nechte chvilku zchladnout a mezitím připravte karamelovou omáčku. V rendlíku nechte rozpustit cukr, poté vmíchejte máslo a přilijte smetanu. Vymíchejte dohladka a ochuťte solí.
- Ještě teplé dortíky přelijte karamelovou omáčkou a podávejte. Zbylou omáčku servírujte bokem na případné další přelití. Můžete podávat posypané kakaovými kokosovými lupínky.
Tipy & triky
- Na ozdobu lze využít také celé vlašské ořechy – krásně propojí chuť mletých ořechů ve vláčném těstě.
- Vláčné dortíky se chuťově podobají britskému sticky toffee puddingu, který též stojí za vyzkoušení. Obsahuje oblíbené medjool datle (jakož i tento koláč s nádechem orientu), díky nimž je dezert typicky lepkavý.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič