Měkké a vláčné těsto vonící kořením, přelité jemným slaným karamelem. Tento harmonický dezert si vychutnáte v období adventu, mrazivých dní i blížících se Vánoc. Vlastně kdykoli, kdy budete chtít zastavit čas a užít si sladký moment s nejbližšími kolem sebe (nebo klidně o samotě). Vnímejte, jak jemná karamelová omáčka celý dezert plný oříškových a kořeněných tónů příjemně doplňuje.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Vláčné ořechové koláčky se smetanovou karamelovou omáčkou

Na 4 zapékací misky o objemu cca 250 mililitrů potřebujete:

  • 80 g změklého másla + na vymazání
  • 150 g světlého cukru muscovado
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 80 ml zlatého sirupu (příp. javorový, datlový, agávový či med)
  • 250 g hladké mouky
  • 10 g holandského kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody (3 až 4 g)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • špetku soli
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • kakaové kokosové lupínky na ozdobu

Na slaný karamel:

  • 50 g krupicového cukru
  • 25 g másla
  • 50 ml 33% smetany ke šlehání
  • ½ lžičky mořské soli
info Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Změklé máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané pěny. Postupně zašlehejte vejce, mléko i zlatý sirup.
  2. Ve větší míse smíchejte prosátou mouku s kakaem, jedlou sodou, skořicí, mletým zázvorem a špetkou soli. Přimíchejte vlašské ořechy.
  3. Obě směsi spojte dohromady a vymíchejte hustší hladké těsto. Misky vymažte máslem a těsto do nich rozdělte. Pečte při 175 °C cca 20 až 25 minut, dokud povrch nezpevní.
  4. Hotové dortíky nechte chvilku zchladnout a mezitím připravte karamelovou omáčku. V rendlíku nechte rozpustit cukr, poté vmíchejte máslo a přilijte smetanu. Vymíchejte dohladka a ochuťte solí.
  5. Ještě teplé dortíky přelijte karamelovou omáčkou a podávejte. Zbylou omáčku servírujte bokem na případné další přelití. Můžete podávat posypané kakaovými kokosovými lupínky.

Tipy & triky

  • Na ozdobu lze využít také celé vlašské ořechy – krásně propojí chuť mletých ořechů ve vláčném těstě.
  • Vláčné dortíky se chuťově podobají britskému sticky toffee puddingu, který též stojí za vyzkoušení. Obsahuje oblíbené medjool datle (jakož i tento koláč s nádechem orientu), díky nimž je dezert typicky lepkavý.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič