Cukrová poleva je pomyslnou tečkou na pomyslném dortu. Jablečný koláč přikryje příjemným vzhledem a dopřeje vám pár sladších tónů navíc. Skrze tuto jemně křupavou moučkovou vrstvu pak proniknete k neuvěřitelně vláčné chuti jablečného těsta, které v sobě navíc ukrývá křupavé vlašské ořechy.
Koláč na plech s bohatou chutí jablek a ořechů připravíte během chvíle, pak už jej stačí upéct k dokonalosti. Jablka s voňavým kořením vnesou do kuchyně lahodné podzimní tóny a zpříjemní vám zároveň nastalé chladnější dny.
Ořechový jablečný koláč na plech
Na vyšší formu 20 × 26 cm potřebujete:
- 4 pevnější jablka
- 3 lžíce citronové šťávy
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 30 g másla
- 80 g vlašských ořechů
Na těsto:
- 150 g třtinového cukru + 1 lžíce na posypání
- 2 větší vejce
- 120 ml rostlinného oleje
- 120 ml plnotučného mléka
- 80 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 g hladké mouky
- Špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého nového koření
Na polevu:
- 100 g prosátého moučkového cukru
- 3 lžíce mléka
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Smíchejte je v míse s citronovou šťávou, cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Nakonec vmíchejte nahrubo nasekané ořechy.
- V robotu prošlehejte cukr s vejci do světlé pěny. Postupně přilijte olej, mléko, rozpuštěné zchladlé máslo a vanilku a vyšlehejte dohladka.
- V jiné míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením. Obě směsi poté zlehka spojte dohromady.
- Vmíchejte do těsta polovinu jablek a nalijte jej do formy vyložené (předem zmuchlaným) pečicím papírem. Navrch rozprostřete zbylá jablka a posypte je lžící cukru.
- Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 60 minut dozlatova. Ke konci pečení proveďte test špejlí. Koláč nechte zchladnout.
- Prošleháním cukru, mléka a vanilky připravte hladkou bílou polevu. Nalijte ji na koláč a nechte chvilku odpočinout. Ještě trochu teplý koláč nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.
Tipy & triky