Když létu blikne červená, červená řepa má zelenou. Zelenkavé jsou i mungo fazolky, které jsou použity jako základ této báječné vegetariánské sekané. Chutnat vám bude teplá i studená.
Mungo je jedním z druhů luštěnin, které lze snadno uvařit i bez předmáčení. Přesto se to doporučuje kvůli lepší stravitelnosti. U mungo fazolek postačí dvě hodiny. Červenou řepu radím do tohoto receptu použít pečenou, jak je uvedeno v receptu. Ačkoli lze sekanou připravit i z předvařené řepy, ošidili byste se o příjemně nasládlou chuť, kterou řepa při pečení získá. Řepa skvěle chutná s římským kmínem, proto jím můžete nahradit klasický kmín v receptu.
Jako přílohu podávejte pečenou zeleninu, oblíbený salát, zeleninovou kaši, brambory na různé druhy úprav nebo dobrý semínkový chléb.
Vegetariánská sekaná s červenou řepou, vločkami a mungo fazolkami
Na 4 až 6 porcí potřebujete:
- 250 g mungo fazolek
- 2 středně velké bulvy červené řepy
- 70 g jemných ovesných vloček
- 2 vejce
- 3 lžíce oleje + na potření
- 1 středně velká červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plná lžička najemno nakrájeného tymiánu
- ½ lžičky mletého kmínu
- Sůl & čerstvě mletý pepř
K podávání:
- Zeleninový salát
- Čerstvý chléb
- Bylinkový dip (viz tip pod receptem)
Postup
- Mungo fazolky namočte do vody alespoň na dvě hodiny. Lze je vařit rovnou, ale lepší je předem je namočit, ideálně přes noc. Zlepší se tak především jejich stravitelnost.
- Červenou řepu zabalte do cca čtyř vrstev alobalu, položte na pečicí plech a při 190 °C pečte hodinu a půl. Poté nechte chladnout alespoň jednu až dvě hodiny.
- Mungo fazolky sceďte, zalijte novou vodou a vařte doměkka. Bude to trvat 30 až 45 minut podle délky namáčení. Sceďte a nechte asi půl hodiny odstát.
- Mungo fazolky spolu s ovesnými vločkami rozmělněte v robotu nadrobno. Přendejte do misky.
- Řepu oloupejte, nastrouhejte najemno a přidejte do mísy. Přidejte také vejce, olej, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, tymián, kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
- Ze směsi vytvarujte na plech vyložený pečicím papírem šišku. Umyté ruce si potřete olejem a ještě sekanou uhlaďte.
- Pečte při 190 °C padesát minut. Po upečení nechte pět až deset minut odstát, až potom krájejte. Skvěle chutná i studená.
- Podávejte například s pečivem a bylinkovým dipem. Jako příloha se hodí také zeleninový salát či brambory na různé druhy úprav, bulgur nebo kuskus.
Tip: Jako dip si ráda připravuji směs tvarohu a hustého bílého jogurtu v poměru 1 : 1. K sekané dochucuji bazalkou, tymiánem, česnekem a solí.