Bábovka, která voní rumem a ořechy, se k podzimní pohodě dokonale hodí. Vláčné kynuté těsto a notná porce ořechové náplně dělají z této bábovky výjimečný dezert kombinující to nejlepší ze závinu i bábovky. Ořechy však můžete nahradit makovou náplní, kakaem nebo skořicí. 

Kynutá bábovka s ořechy (kynutá roláda jako bábovka)

Potřebujete:

  • 160 g hladké mouky
  • 120 g polohrubé mouky
  • 3 g sušeného droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Špetku soli
  • 120 ml mléka
  • 1 vejce
  • 60 g másla

Na náplň:

  • 150 g (mletých) vlašských ořechů
  • 200 ml mléka
  • 40 g cukru moučka
  • 50 g mletých piškotů
  • 1 lžíce meruňkové zavařeniny
  • 20 ml rumu tuzemáku

Na dokončení:

  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu tuzemáku
  • Moučkový cukr na posypání
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. V zadělávací míse nejprve promíchejte sypké suroviny: hladkou a polohrubou mouku, sušené droždí, oba cukry a sůl. 
  2. V misce s mlékem vidličkou prošlehejte vejce. Tuto směs nalijte do mísy k sypké směsi a přidejte i kousky změklého másla. Hnětením zadělejte těsto a to nechte pod utěrkou vykynout během cca 90 minut.
  3. Mezitím si připravte ořechovou náplň. Vlašské ořechy namelte najemno. V hrnci ohřejte mléko, ale nevařte ho. Do něj nejprve přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Pak vsypte mleté ořechy a nechte je asi 2 minuty prohřát. Poté přidejte mleté piškoty, meruňkový džem a rum, vše promíchejte a vzniklou náplň nechte zchladnout.
  4. Po vykynutí těsto vyválejte a potřete ho ořechovou náplní. Těsto srolujte přes delší stranu. Vzniklou roládu vložte do větší bábovkové formy, klidně dvakrát kolem dokola. 
  5. Těsto nechte ve formě ještě cca 30 minut kynout a mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
  6. Bábovku po vykynutí vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 60 minut. Pár minut ji nechte stát ve formě, vyklopte a ihned potřete rozpuštěným máslem s rumem. Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.

Tip: Vyzkoušejte i francouzskou verzi kynuté bábovky Kouglof nebo kynutý závin v klasické podobě s ořechy či s mákem

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková