Italský ostrov Stromboli se stejnojmennou činnou sopkou nabízí turistům nezapomenutelnou podívanou v podobě pravidelné erupce lávy. Stejně tak je nazván i závin nabušený těmi nejlepšími ingrediencemi. A ačkoli nezažijete to pravé přírodní sopečné divadlo, výbuch chutí vás rozhodně čeká a budete po něm toužit zas a znova.

Italský závin Stromboli s bazalkovým pestem, sýrem Provolone, buvolí mozzarellou & salámem chorizo

Na pizza těsto potřebujete:

  • ¼ kostky čerstvého droždí (10,5 g)
  • 150 ml vlažné vody
  • 250 g hladké mouky + na pomoučení
  • Cca 0,5 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce olivového oleje + na vytření mísy

Na náplň:

  • 60 g bazalkového pesta
  • 1 lžička italského koření
  • 160 g pečené červené papriky
  • 50 g sušených rajčat v oleji
  • 80 g strouhaného sýru Provolone
  • 60 g strouhané buvolí mozzarelly
  • 100 g plátků choriza
  • Čerstvá bazalka
  • 1 žloutek na potření
  • Parmezán na posypání
  • Sezamová semínka na posypání
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Droždí rozdrobte do vlažné vody a míchejte, dokud se nerozpustí. Mouku smíchejte se solí a cukrem, doprostřed přilijte rozmíchané droždí a olej.
  2. Těsto nahrubo spojte a přendejte do mísy kuchyňského robota. Pomocí hnětacího nástavce (nebo ručně) hněťte asi 10 minut, dokud nedocílíte pružného nelepivého těsta.
  3. Těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a v rukách z něj vytvořte hladký bochánek. Položte jej spojem dolů do olejem vymazané mísy.
  4. Těsto lehce zaprašte moukou a mísu přikryjte utěrkou. Nechte jej při pokojové teplotě 60 až 90 minut nakynout do dvojnásobného objemu.
  5. Plech vyložte pečicím papírem a vykynuté těsto nejprve trochu v rukách povytáhněte. Pak jej položte na plech a opatrně roztáhněte do tvaru obdélníku o přibližné velikosti 30 x 35 cm.
  6. Těsto potřete pestem, posypejte kořením a po celé ploše vyskládejte na proužky nakrájené papriky se sušenými rajčaty. Jednu delší stranu těsta nechte od okraje asi 2 cm volnou.
  7. Navrch rozprostřete oba nastrouhané sýry, plátky choriza a pár natrhaných lístků bazalky. Těsto pak začněte opatrně zavinovat směrem k volnějšímu okraji. Strany těsta cestou zahněte směrem dovnitř.
  8. Při zabalování si klidně pomozte pečicím papírem, který přes konec těsta jednoduše přehnete, a konce se tak spojí. Závin nechte na plechu spojem dolů. Potřete jej rozmíchaným žloutkem, posypejte trochou parmazánu a sezamovými semínky.
  9. Ostrým nožem na horní straně udělejte pár zářezů (křížků), aby mohla unikat pára z náplně. Pečte při 200 °C asi 25 minut do krásné hnědozlaté barvy. Po vyjmutí nechte závin trochu zchladnout a poté rozkrájejte na porce.

Tipy & triky

  • Těsto na pizzu si připravte domácí (podobně jako u ostružinové pizzy vyvolávající kontroverzi) nebo zvolte kvalitní od ověřeného dodavatele, ať si s jistotou pochutnáte.
  • Tento lahodný kus pizzového těsta s sebou snadno zabalíte i na cesty. Náplň můžete různě obměňovat a za vyzkoušení dokonce stojí i jeho sladká varianta – třeba kombinace ricotty s meruňkami či broskvemi.
Foto Jakub Jurdič