Barové menu s tematickými koktejly. Design v podání architektonického studia Olgoj Chorchoj. Více než stoletý genius loci adresy Národní 1. Koncem srpna proběhlo vyhlížené otevření baru Forbína a my jsme ho nasáli všemi smysly.
Jakmile ze společného vstupu s ikonickou kavárnou Slavia projdete sametovou oponou, ocitnete se v originálním prostoru. Forbína, což v divadelním slovníku znamená předscéna, respektuje tradici a zároveň přináší moderní a osobité prvky.
O obnovu místa se postaralo architektonické studio Olgoj Chorchoj, které spojilo ty nejkvalitnější přírodní materiály, kámen, sklo, dřevěné obklady a v nich autorské intarzie. Právě jejich motivy mají vytvářet poetiku magické zahrady ukrývající příběhy. A ty vám budou na baru vyprávět skrz koktejly.
S otevřením podniku se představuje i koktejlové signature menu, které je úzce spjaté s divadelní sezonou. Menu je rozděleno do čtyř hlavních částí pojmenovaných stejně jako repertoár Národního divadla – Balet, Činohra, Opera a Laterna Magika.
A stejně jako každé divadelní představení vypráví příběh, tady vám ho bude vyprávět koktejl. Od prvního dojmu a krátkého úvodu v menu po poslední detail v efektním servírování. A při výkladu barmanů vám bude jasné, že tady má příběh opravdu hlavní roli a že v jednotlivých koktejlech je spousta nuancí.
Není divu, na vytváření menu a jeho skládání strávili více než rok. Stejně tak dlouho trvala i rekonstrukce a v mezičase tým fungoval v prostorách restaurace Parnas jako popupový projekt Éra.
Z baletních koktejlů si můžete dát třeba Labutí jezero inspirované ikonickým baletem, který zná snad každý. V koktejlovém podání vám na stůl přistane skleněná labuť, sklenice z foukaného českého skla od Martina Jakobsena, naplněná svěžím citrusovým nápojem vonícím po jasmínu. Jak jinak než na bázi vodky, podle ruského skladatele Petra Iljiče Čajkovského.
Dalším představením může být Sněhová královna, koktejl s výraznou chutí jahod pod sněhovou pokrývkou. Právě led byl hlavní inspirací při vytváření tohoto koktejlu, a to nejen v podobě ledových kostek, ale také kouřícího suchého ledu pod sklenicí a hlavně velkou ledovou čepicí ze strouhaného ledu. Ten vám před očima z velkého bloku nastrouhají stejnou metodou jako japonské kakigori.
Z těžších příběhů se můžete ponořit do Fausta, krvavého drinku z lesních plodů s kávovým likérem servírovaným v černé ruce evokující spojení s ďáblem. Naopak Don Giovanni atmosféru odlehčí a Prodaná nevěsta je krásně krémový koktejl na bázi meruňkovice doplněný o chlebové penízky.
Sluha dvou pánů je zase karbonizovaný koktejl inspirovaný italským aperitivem, má výraznou vůni lanýžů podle hlavního hrdiny Truffaldina a přenese vás do Itálie. Nad koktejlem se navíc vznáší obláček z vincentky a bergamotu odkazující na slanou vodu v benátských kanálech.
Ve Forbíně jsou příběhy dotaženy do nejmenších detailů a čeká vás opravdu divadelní zážitek, za který by se nestyděly ani nejlepší světové bary. Nabízí se třeba podobnost s barcelonským podnikem Paradiso, který se stabilně drží na špičce hodnocení The World’s 50 Best Bars.
Samotné koktejly z velké části reflektují aktuální repertoár Národního divadla, a tak až příště vyrazíte na některé z představení, stavte se přes cestu na koktejl, který navodí tu správnou atmosféru. Podobné místo tady doteď chybělo.