V antice jednoduchý energetický pokrm pro olympioniky, dnes luxusní pochoutka. Cheesecake si drží svou popularitu, protože dokáže být pokaždé jiný, a přitom stále neodolatelný. Vyzkoušejte podmanivou verzi s citronem, zázvorem a bílou čokoládou, která vás okouzlí svou harmonií chutí a jemnou texturou.

Já ho ozdobila krémem meringue, ale můžete zvolit také jen ovoce, i tak bude skvělý.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Zázvorový citronový cheesecake s bílou čokoládou

Na formu o průměru 18 cm potřebujete:

  • 55 g másla
  • 170 g máslových sušenek

Na náplň:

  • 150 g bílé čokolády
  • 500 g smetanového sýru
  • 140 g moučkového cukru
  • ⅓ lžičky mleté vanilky či vyškrábaný vanilkový lusk
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • palec čerstvého zázvoru
  • 2 citrony
  • ⅓ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 3 vejce
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 10 g škrobu

Na meringue na ozdobu:

  • 45 g bílků
  • 55 g krupicového cukru
  • plátky citronu
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Bílou čokoládu nasypte do hlubokého talíře a ve vodní lázni ji za občasného promíchání rozpusťte dohladka.
  2. Troubu předehřejte na 160 °C a dno malé dortové formy vyložte pečicím papírem. Formu pečlivě obalte alobalem, cheesecake se bude péct ve vodní lázni, takže je nutné, aby se dovnitř nedostala voda. Použijte raději několik vrstev.
  3. Máslo rozpusťte a nechte prozatím lehce vychladnout. Máslové sušenky rozmixujte v mixéru na drobky, poté k nim přilijte rozpuštěné máslo a promíchejte. Tento sušenkový základ přesuňte do formy a prsty umačkejte na dno do hladké vrstvy. Můžete si pomoci lžící či dnem skleničky. Připravený korpus vložte do rozpálené trouby na 10 minut.
  4. Mezitím si připravte náplň. Smetanový sýr společně s moučkovým cukrem, vanilkou a vanilkovým extraktem asi 3 minuty šlehejte, aby byl sýr doopravdy hladký a bez hrudek. Zázvor oloupejte a nastrouhejte ho na mikro struhadle, stejně tak kůru ze dvou citronů. Přidejte do směsi společně s mletým zázvorem, vychladlou rozpuštěnou čokoládou a šťávou z jednoho citronu. Nyní přidejte za stálého šlehání po jednom vajíčku, nakonec přišlehejte smetanu ke šlehání společně se škrobem. Ujistěte se, že v krému nejsou žádné hrudky.
  5. Upečený sušenkový korpus vyndejte z trouby a přelijte přes něj připravený krém. Vložte do hlubokého plechu, ten přendejte do trouby a zalijte vodou, její hladina by měla sahat do cca ⅔ formy.
  6. Pečte 65 minut, troubu během pečení neotevírejte. Jakmile je cheesecake upečený, troubu pouze vypněte a lehce pootevřete, mezi dvířka trouby zastrčte vařečku, aby byla pootevřená opravdu jen na pár centimetrů. Cheesecake nechte uvnitř vychladnout alespoň 30 minut, poté troubu otevřete zcela a nechte dort dojít do pokojové teploty.
  7. Jakmile je vychladlý, vyndejte ho z vodní lázně, osušte a přendejte stále ještě ve formě do lednice alespoň na 3 hodiny. Po ztuhnutí objeďte dort nožem, abyste ho uvolnili od stran formy.
  8. Nyní připravte meringue. Do teplovzdorné velké mísy na šlehání či mísy od robota nasypte cukr, přidejte bílky a za stálého míchání metličkou pomalu zahřívejte ve vodní lázni. Směs začne po pár minutách houstnout. Stále metličkou šlehejte, dokud bílky lehce nezbělají, trvá to asi 5 minut. Cukrové krystalky by se ve směsi měly zcela rozpustit. To poznáte tak, že když promnete trochu bílků mezi prsty, je směs hladká a velmi lepkavá. Pokud máte doma potravinový teploměr, směs by měla dosáhnout 71 °C.
  9. Hotovou bílkovou směs vyjměte z vodní lázně a začněte na střední otáčky v robotu či ručním šlehačem šlehat. Šlehejte cca 10 minut, dokud nejsou sníh i šlehací mísa opět studené. Sníh by měl být krásně lesklý, tahavý, a tak hustý, že ani nelze oklepat z metličky. Pokud je vodový a měkký, nebyl dostatečně zahřátý.
  10. Cheesecake přendejte na talíř a pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičku ozdobte meringue krémem. Nakonec opalte flambovací pistolí a dozdobte plátky citronu.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová