Ať už vám zavolá vaše rozevlátá kamarádka, že je ve městě a míří k vám, protože proč ne, anebo nevypočitatelná rodina výjimečně jednotně zavelela k pikniku v parku, přestože je venku deset stupňů, vy můžete být během půlhodinky připraveni hostit.
Dip z pečeného květáku je prakticky bez práce, jakož i bez nepořádku, stejně tak namáčedlo z bílých fazolí. Tam už vůbec není o čem. Krom časové úspornosti a chutnosti mají oba dipy nepopiratelnou výhodu, a sice že návštěva nebo rodina z parku bude odcházet sytá a spokojená. A když se nebude žinýrovat, dost možná si splní i denní množství vlákniny doporučované WHO. Win, win, no řekněte!
Dip z pečeného květáku
Potřebujete:
- 1 hlava květáku
- Sůl
- 4 až 5 větších stroužků česneku
- 1 cibule
- Extra panenský olivový olej
- 1 až 1,5 lžíce světlé miso pasty
- 1 lžíce tahini pasty
- ½ kvašeného citronu, popř. citronová šťáva a kůra z bio citronu
- 150 g bílého jogurtu
- Ovocný nebo ume ocet
Postup
- Květák rozdělte na drobné růžičky, rozprostřete na plech, osolte, přidejte neoloupané stroužky česneku, cibuli nakrájenou na klínky, zakapejte olejem a vrhněte do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Občas květák na plechu prohoďte obracečkou a pečte tak dlouho, až bude místy pěkně „ohořelý“ a měkký. Pamatujte – kde opečeno, tam Maillardova reakce a tím pádem chutno.
- Po dostatečném upečení nechte květák částečně vychladnout. Lžíci nebo dvě si ho nechte stranou na ozdobu. Česnek vymáčkněte ze stroužků a spolu s květákem, cibulí, miso, tahini, citronem a jogurtem rozmixujte v sekáčku, mixéru nebo tyčovým mixérem.
- Dochuťte solí a octem (pozor na ume ocet, ten je velice slaný sám o sobě) a případně dořeďte dalším jogurtem či vodou.
- V misce rozprostřený dip ozdobte kousky pečeného květáku, zakapejte olivovým olejem, případně zakápněte melasou z granátového jablíčka nebo balzamikovou redukcí. Čerstvá zrnka granátového jablka také neudělají ostudu.
- Zatímco se květák peče, zaútočte na spíž s rodinnou zásobou fazolí a umixujte dip z bílých fazolí. To je záležitost pěti minut.
Rychlý fazolový dip
Potřebujete:
- 1 konzerva bílých fazolí
- 1 lžíce tahini
- ¼ kvašeného citronu, popř. citronová šťáva a kůra z bio citronu
- Extra panenský olivový olej
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce jogurtu
- Sůl
- Chilli olej / chilli crisp / zaatar a olivový olej / vysmažená slanina
Postup
- V sítku pod tekoucí vodou propláchněte konzervu bílých fazolí a vsypte je do nádoby sekáčku, mixéru nebo vhodné misky.
- Přidejte tahini, sekaný kvašený citron, dvě lžíce oleje, stroužek česneku, jogurt a špetku soli (zkuste třeba uzenou).
- Zmixujte do bezvědomí a krémové konzistence. Dle potřeby přidávejte jogurt, případně pár lžic vody a dochuťte k dokonalosti.
- Dip rozprostřete do mělčí misky a na povrch nakapejte něco chilli oleje nebo ještě lépe chilli crisp oleje. Skvělý je i posypaný směsí zaatar a politý trochou olivového oleje nebo oleje z jarních cibulek.