Mladé sójové boby edamame jsou oblíbené především v asijské kuchyni. Často se s nimi setkáte v případě oblíbených poke nebo Buddha bowls (třeba v této s pečeným tempehem), které nejen zdobí, ale dodávají jim také svou lahodně nasládlou chuť, bílkoviny i vlákninu.
Edamame se dají použít namísto klasické cizrny právě i do hummusu. O krémovost se postará zralé avokádo. Edamame hummus můžete nabírat širokou škálou chipsů, krekrů i pečiva. Rovněž snadno ochutí různé sendviče a burgery. Čerstvost, šťavnatost a štiplavost hummusu dodají zdravá ochucovadla v podobě bylinek, citrusových šťáv i méně či více pálivých druhů papriček.
Edamame hummus s avokádem, mátou a koriandrem
Na 1 větší mísu potřebujete:
- 2 větší zralá avokáda
- 3 až 4 lžíce citronové šťávy
- 1 malý stroužek česneku
- sůl
- 1 lžíce lístků čerstvé máty
- 1 až 2 lžíce lístků čerstvého koriandru
- 600 g edamame (v řepkovém oleji)
- asi 6 lžic vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje
Na dohotovení:
- olivový olej
- vločková sůl
- sezamová semínka (přírodní, černá)
- čerstvý koriandr
- zelená jalapeño paprička, chilli vločky
- tortilla chipsy, žitné krekry
- skrojky limety
Postup
- Dužinu avokáda s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem a solí rozmixujte najemno. Přidejte lístky máty a koriandru a postupně i oloupané sójové boby edamame (scezené od oleje).
- Podle potřeby přidávejte po lžících vodu a vše rozmixujte do hladké krémové konzistence. Nakonec dochuťte olivovým olejem a případně ještě solí.
- Hummus naservírujte do větší mísy, zakapejte olivovým olejem, posypejte trochou vločkové soli, sezamovými semínky a čerstvým koriandrem.
- Podle chuti ozdobte kousky jalapeño papričky nebo chilli vločkami. Podávejte s oblíbenými tortilla chipsy, žitnými krekry a skrojky limety k případnému zakápnutí.
Tipy & triky
- Edamame hummus můžete dále přiostřit vmícháním jemně mletého zázvoru nebo pastou wasabi.
- Edamame seženete především v asijských potravinách v různých podobách. Dají se pořídit čerstvé, které stačí vyloupat z lusků a krátce povařit, naložené ve slaném nálevu či oleji anebo mrazené.
- Pokud koupíte edamame mrazené (ty mají i na Rohlíku), nejprve je krátce povařte v osolené vodě a sceďte studenou, aby si uchovaly barvu. Do hummusu pak přidejte o něco více oleje.
- Pro dokonalé spojení chutí připravte k hummusu domácí tortilla chipsy, křupavé krekry nebo tyto lahodné pivní rohlíky.