Dobře, dobře, vydávat tyto buchty za „zdravý“ dezert a odvolávat se přitom na obsah mrkve a lépe stravitelné kynuté těsto by bylo trochu na pováženou, ale označovat sladké mrkvance za fantastickou variaci na vláčné buchty už nijak přehnané rozhodně není.

Mrkvové buchty zvané mrkvance či mrkvánky jsou specialitou podhorských oblastí a díky kombinaci máslového kynutého těsta a sladké mrkvové náplně jsou krásně vláčné i třetí den. V Polné na Vysočině se dokonce každou druhou zářijovou neděli koná Mrkvancová pouť, kde můžete tuto specialitu otestovat v mnoha variantách.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Mrkvance (kynuté buchty s mrkvovou náplní)

Na asi 20 kusů potřebujete:

  • 35 g droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 500 g mouky (hladká, polohrubá či mix obou)
  • ½ lžičky fenyklu
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 bio citron
  • 100 g másla nebo sádla + na vymazání plechu
  • Mák na posypání

Na náplň:

  • 400 g očištěné mrkve
  • 40 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • ½ lžičky mleté vanilky 

Na dokončení:

  • 50 g másla
  • 4 lžíce rumu
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Droždí rozdrobte, rozmíchejte s cukrem na kašičku, přidejte ohřáté mléko a 50 g mouky a nechte v teple 10 minut vzejít.
  2. Mezitím smíchejte zbylou mouku, v hmoždíři rozdrcený fenykl, sůl, žloutky (bílky si nechte na potření), nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká!) a rozpuštěné máslo. Přidejte vzešlý kvásek a těsto 10 minut v robotu s hnětacím hákem nebo rukama propracovávejte. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.
  3. Mezitím si připravte náplň: mrkev oloupejte, odvažte si cca 400 g, najemno ji nastrouhejte a asi 10 minut za občasného míchání poduste s máslem, cukrem a vanilkou doměkka. Vanilka je na chuti zásadní, proto s ní nešetřete.
  4. Těsto rozdělte na 20 či méně kuliček (pro přesnost si můžete pomoct váhou), z každé udělejte v dlani placičku a naplňte ji plnou lžící mrkve. Těsto spojte, aby náplň nikde nečouhala, dotvarujte do kuličky a položte spojem dolů na tukem potřený plech. Mezi koláčky nechte rozestupy, ještě nakynou. Nebo je naopak upečte „na těsno“ jako klasické buchty. V tom případě je ze všech stran potřete máslem.
  5. Mrkvance potřete odloženými bílky, posypejte mákem, nechte ještě asi 15 minut kynout a poté pečte 20 až 25 minut při 180 °C dozlatova. Ještě horké je potřete směsí rozpuštěného másla a rumu, to jim dodá krásnou chuť i vůni, přičemž alkohol se na horkém těstě odpaří.
  6. Vychladlé sypejte moučkovým cukrem. Nejlepší jsou ještě teplé, proto je další dny před podáváním můžete lehounce ohřát. 

Tipy & triky

  • Jemná vanilka s mrkví až překvapivě dobře ladí, příště ale můžete náplň dochutit i lžičkou mleté skořice, dalším drceným fenyklem nebo špetkou pepře.
  • Místo máku posypejte mrkvance před pečením křupavou drobenkou.
  • Do náplně přidejte rozinky namočené v rumu.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová