Pistácie místo pinií, rukola místo bazalky – jednoduchá výměna, která mění úplně všechno. Tohle pesto má říz, hloubku a eleganci, která se neztratí ani vedle sklenky vína. A zvládnete ho rychleji, než si stihnete otevřít láhev.

Když potřebujete rychlé jídlo, ale odmítáte průměr, tohle pesto vás zachrání od nudy. Rukola dodá říz, pistácie eleganci a citron lehkost, zkrátka jasný důkaz, že i rychlá kuchyně může mít styl. Pesto můžete připravit i dopředu, takže ho budete mít jednoduše po ruce.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Domácí rukolové pesto s pistáciemi

Na 2 porce potřebujete:

  • 60 g rukoly
  • 50 g extra panenského olivového oleje
  • 50 g pistácií
  • 1 stroužek česneku
  • Pár lístků čerstvé bazalky
  • 30 g nastrouhaného pecorina
  • Kůru z poloviny citronu
  • Sůl & pepř

K podávání:

  • 200 g semolinových špaget
  • Rukola
  • Pecorino
  • Citronová kůra
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Velký hrnec napusťte vodou, řádně osolte a dejte vařit. Do mixéru přidejte veškeré suroviny na pesto, osolte, opepřete a rozmixujte je na hustou kaši. Pokud je směs až moc hustá, přidejte ještě trochu oleje.
  2. Do vroucí vody nasypte špagety a uvařte je dle návodu na obalu al dente. Před slitím špaget odeberte naběračku těstovinové vody, budete ji ještě potřebovat.
  3. Uvařené špagety přendejte zpět do hrnce spolu s cca polovinu těstovinové vody. Přidejte pesto a pár lístků rukoly a vše promíchejte do krémové konzistence. Pokud je omáčka stále příliš hustá, přilijte ještě trochu vody z těstovin.
  4. Podávejte se strouhaným sýrem a trochou citronové kůry.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová