Že si vegan nemůže pochutnat na krémové omáčce? Takové pomluvě by už v dnešní době snad nikdo nevěřil. Baklažán s tofu v arašídové omáčce je krémový až až a navíc vyniká sofistikovanou chutí, známou jako umami.
Stejná fáma koluje kolem tofu, které si řada lidí zaškatulkovala jako „mdlou“, ba dokonce nudnou či nedobrou potravinu. Neutrální chuť tofu je naopak výzvou, která ve vás může probouzet fantazie a schopnost dochucovat. Přírodní tofu dobře pojme chutě z marinády i omáčky. Lze jej i hezky dokřupava osmažit. Stačí tak málo a s tofu vykouzlíte báječné jídlo.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Lilek s tofu v arašídové omáčce
Na 2 až 4 porce potřebujete:
- 1 středně velký lilek (350 až 400 g)
- Sůl
- Kokosový olej
- 250 g tofu natural
Omáčka:
- 60 g arašídového másla
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžičky srirachy
- 1 lžička javorového sirupu
- ½ lžičky rajského protlaku
- 70 ml vody
- 30 ml hustého kokosového mléka/krému
K servírování:
- Arašídy
- Chilli vločky
- Koriandr
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup
- Z lilku odkrojte slupku. Dužinu nakrájejte na kostky velké do 2 cm. V misce osolte, promíchejte a nechte 30 minut vypotit.
- Ingredience na omáčku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Tofu osušte a nakrájejte na menší kostky. V pánvi rozehřejte menší lžičku kokosového oleje a tofu opečte dozlatova.
- Lilek propláchněte v cedníku a papírovou utěrkou vysušte. V pánvi rozehřejte lžičku kokosového oleje a lilek opékejte, dokud nezměkne. Bude to trvat 7 až 10 minut.
- Do pánve vraťte tofu. Zalijte omáčkou a chvíli prohřívejte.
- Podávejte s jasmínovou rýží. Před servírováním posypejte nasekanými arašídy, chilli vločkami a ozdobte koriandrem.
Tip: Tofu a lilek spolu dobře fungují i zapečené s rajčatovou omáčkou.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová