Cuketa pořád u spousty těch, kdo ještě neprozřeli, platí za nevýraznou zeleninu, jejíž existence je víceméně zbytečná. Přitom její jemná chuť je naopak výhodou – snadno ji dochutíte a perfektně pojme aroma ostatních ingrediencí.

Cukety plněné voňavou rajčatovo-masovou směsí a rozteklým sýrem pak zpravidla chutnají i jejich největším odpůrcům. Tedy, pokud se s nimi rozdělíte…

Plněné cukety s mletým masem a sýrem

Na 6 menších porcí potřebujete:

  • 3 střední cukety
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • 1 velká cibule
  • 1 chilli paprička (lze vynechat)
  • 500 g mletého masa (krůtí, kuřecí nebo mix vepřového s hovězím)
  • 4 stroužky česneku
  • 140 g rajského protlaku
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička tymiánu
  • 100 g sýru (gouda, čedar, eidam či mozzarella)

Postup

  1. Cukety omyjte, podélně rozpulte, nožíkem podél celého obvodu vykrojte asi 5mm okraj, vnitřek dužiny nakrájejte do mřížky a lžičkou ji vydlabejte. Kostičky cukety nevyhazujte, použijete ji do náplně.
  2. Cuketové loďky ze všech stran naolejujte, osolte a opepřete a 15 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Tento krok nevynechejte, cukety budou mít mnohem lepší chuť a nehrozí, že vám na talířích zbudou vyjedené „obaly“.
  3. Mezitím začněte na třech lžících oleje ve velké pánvi restovat najemno pokrájenou cibuli s nasekaným chilli, a když zprůhlední, zvyšte teplotu, do pánve přidejte maso a zprudka ho opékejte, až se ze všech stran zatáhne. Vařečkou maso rozbíjejte na menší kousky.
  4. Vmíchejte nasekaný česnek, protlak a papriku, nechte jen pár vteřin rozvonět a přidejte nasekané vnitřky cuket, bylinky a lžičku soli. Vše za občasného míchání vařte asi 20 minut doměkka, v případně potřeby podlijte troškou vody. Náplň opepřete, vmíchejte do ní ⅔ nastrouhaného sýru a případně dosolte.
  5. Maso rozdělte do cuket, zasypejte odloženým sýrem a vraťte je na 15 až 20 minut do trouby, aby sýr zezlátnul.

Přerostlé cukety: Nejlepší jsou menší a pevnější cukety, pokud máte jen velké s tvrdými semínky, ty vydlabejte, ale do náplně už nepoužívejte. Náplň můžete nastavit několika čerstvými nasekanými rajčaty, která podusíte spolu s masem, nebo třeba vařenou rýží.