Cuketa pořád u spousty těch, kdo ještě neprozřeli, platí za nevýraznou zeleninu, jejíž existence je víceméně zbytečná. Přitom její jemná chuť je naopak výhodou – snadno ji dochutíte a perfektně pojme aroma ostatních ingrediencí.
Cukety plněné voňavou rajčatovo-masovou směsí a rozteklým sýrem pak zpravidla chutnají i jejich největším odpůrcům. Tedy, pokud se s nimi rozdělíte…
Plněné cukety s mletým masem a sýrem
Na 6 menších porcí potřebujete:
- 3 střední cukety
- Olivový olej
- Sůl & pepř
- 1 velká cibule
- 1 chilli paprička (lze vynechat)
- 500 g mletého masa (krůtí, kuřecí nebo mix vepřového s hovězím)
- 4 stroužky česneku
- 140 g rajského protlaku
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička oregana
- 1 lžička tymiánu
- 100 g sýru (gouda, čedar, eidam či mozzarella)
Postup
- Cukety omyjte, podélně rozpulte, nožíkem podél celého obvodu vykrojte asi 5mm okraj, vnitřek dužiny nakrájejte do mřížky a lžičkou ji vydlabejte. Kostičky cukety nevyhazujte, použijete ji do náplně.
- Cuketové loďky ze všech stran naolejujte, osolte a opepřete a 15 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Tento krok nevynechejte, cukety budou mít mnohem lepší chuť a nehrozí, že vám na talířích zbudou vyjedené „obaly“.
- Mezitím začněte na třech lžících oleje ve velké pánvi restovat najemno pokrájenou cibuli s nasekaným chilli, a když zprůhlední, zvyšte teplotu, do pánve přidejte maso a zprudka ho opékejte, až se ze všech stran zatáhne. Vařečkou maso rozbíjejte na menší kousky.
- Vmíchejte nasekaný česnek, protlak a papriku, nechte jen pár vteřin rozvonět a přidejte nasekané vnitřky cuket, bylinky a lžičku soli. Vše za občasného míchání vařte asi 20 minut doměkka, v případně potřeby podlijte troškou vody. Náplň opepřete, vmíchejte do ní ⅔ nastrouhaného sýru a případně dosolte.
- Maso rozdělte do cuket, zasypejte odloženým sýrem a vraťte je na 15 až 20 minut do trouby, aby sýr zezlátnul.
Přerostlé cukety: Nejlepší jsou menší a pevnější cukety, pokud máte jen velké s tvrdými semínky, ty vydlabejte, ale do náplně už nepoužívejte. Náplň můžete nastavit několika čerstvými nasekanými rajčaty, která podusíte spolu s masem, nebo třeba vařenou rýží.