Ve věku 97 let zemřel v Itálii spoluvynálezce Nutelly Francesco Rivella. Oříškovonugátovou pomazánku vyvinul tento potravinářský chemik v šedesátých letech jako zaměstnanec koncernu Ferrero. Pojďte se s námi podívat na deset zajímavostí, které provázely vznik oblíbené pochoutky i její historii.
1. Předchůdce vznikl kvůli nedostatku kakaa
V roce 1806 uvalil Napoleon v rámci kontinentální blokády embargo na dovoz zboží ze Spojeného království a jeho kolonií. A to na celé území pod francouzskou nadvládou. Kakao se tam tak stalo drahou a těžko dostupnou komoditou.
Proto cukrář Michele Prochet v roce 1852 do receptury čokolády přidal levný, jemně nasekaný piemontský lískový oříšek, čímž vznikl krém s názvem Gianduja. Italský závod cukráře Pietra Ferrera pak ve dvacátém století recepturu ještě dále změnil, na čemž se podílel právě i spoluvynálezce Nutelly Francesco Rivella.
2. Nutella nesměla být „super“
První sklenice opravdové Nutelly tak sjela z výrobní linky až v roce 1964. V prvních letech se pomazánka prodávala pod názvem Supercrema. Poté ji ale museli přejmenovat, neboť v Itálii té doby se nesmělo prodávat nic s označením „Super“. Nut- znamená anglicky ořech a -ella je jednou z klasických italských koncovek.
3. Každou sekundu devět sklenic Nutelly
Ferrero, společnost stojící za Nutellou, neudává přesná čísla, ale odhaduje se, že Nutella je tak oblíbená, že si ji každou vteřinu koupí na světě devět lidí. Aby bylo možné uspokojit poptávku, vyrobí se ročně více než 365 tisíc tun čokoládové pomazánky s lískovými oříšky, což je stejná hmotnost, jakou má Empire State Building v New Yorku. Největší popularitě se Nutella těší v Itálii. Průměrný Ital ročně zkonzumuje přibližně jeden kilogram této pomazánky.
4. Největší odběratel oříšků na světě
Ferrero je největším odběratelem lískových ořechů na světě. Ročně využije více než sto tisíc tun těchto ořechů, což představuje asi 25 procent světové produkce. Nejvíce lískových ořechů pochází z Turecka (až sedmdesát procent světové produkce), kde Ferrero vlastní i své vlastní plantáže. Díky tomu si zajišťuje stabilní dodávky a kontrolu nad kvalitou.
5. Nutella je zlatý důl
I díky Nutelle je společnost Ferrero jedním z největších světových výrobců sladkostí, vedle značek jako Mars nebo Nestlé. Jeho roční příjmy přesahující patnáct miliard eur.
6. Nutellu vyrábějí tisíce lidí
Ferrero provozuje několik továren po celém světě, kde Nutellu vyrábí. Celkově zaměstnává přes čtyřicet tisíc lidí, přičemž mnoho z nich se věnuje právě výrobě této ikonické pomazánky.
7. Prodává se ve více než 160 zemích
Dnes si může Nutellu koupit prakticky každý. S výjimkou několika málo států, jako je Severní Korea, je dostupná téměř všude.
8. Ne všichni jedí stejnou Nutellu
Nutella má v různých zemích odlišnou recepturu – například v Německu obsahuje více kakaa, zatímco v Itálii je krémovější a sladší. Podíl lískových ořechů, mléka nebo cukru se může lišit podle místních preferencí a předpisů. Nutella lidé v některých zemích považují za nepostradatelnou pochoutku – ve Francii byla dokonce snaha zařadit ji mezi základní potraviny.
9. Šestapadesát oříšků
V různých státech se množství může mírně lišit, ale v běžné sklenici Nutelly je přibližně 56 lískových oříšků.
10. Soudní spor o zdravou snídani
Ve Spojených státech se Nutella v roce 2012 stala předmětem soudního sporu – firma Ferrero musela zaplatit pokutu, protože ji propagovala jako ideální součást „vyvážené snídaně“.