Nejen kávou živ je člověk! Zahřejte se domácím lahodným chai latte. Mísí se v něm hřejivé voňavé koření s jemností mléka a chutí kvalitního černého čaje. 

Směs chai koření využijete i v jiných receptech, například vaječňákových cookies podle Taylor Swift nebo v tomto hruškovém koláči, tak jí klidně připravte rovnou více.

Domácí chai latte

Na směs koření chai:

  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého badyánu

Na 3 porce chai latte:

  • 400 ml mléka (může být i rostlinné)
  • 250 ml vody
  • 1 lžíce (nebo 2 sáčky) černého čaje
  • 2 lžíce vanilkového sirupu
  • cukr nebo jiné sladidlo (javorový sirup, med apod.)
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Připravte si směs koření ze skořice, kardamomu, sušeného zázvoru, hřebíčku a badyánu. Můžete použít rovnou mleté, ale lepší a voňavější bude čerstvě podrcené v hmoždíři či umleté ve výkonném food procesoru nebo elektrickém mlýnku na koření. 
  2. Zahřejte vodu v hrnci a vmíchejte do ní vanilkový sirup a lžíci směsi koření. Nechte projít varem a sundejte ze sporáku. Přidejte černý čaj a nechte pět minut louhovat.
  3. Mléko zahřejte a zamíchejte do něho sladidlo v množství, které vám vyhovuje. Mléko můžete i napěnit nebo ochutit další skořicí. 
  4. Horkou čajovou směs přeceďte do hrnků, abyste odstranili koření a čajové lístky. Následně do něho vlijte sladké napěněné mléko a vychutnejte si svůj chai!
  • Tip: Můžete použít i rostlinné mléko, například s ovesným bude chai latte dokonale krémové. 
  • Černý čaj by měl mít strukturu drobných granulek. Ten je kvalitnější než čaj ve formě podlouhlých čajových lístků.
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková