Nejen kávou živ je člověk! Zahřejte se domácím lahodným chai latte. Mísí se v něm hřejivé voňavé koření s jemností mléka a chutí kvalitního černého čaje.
Směs chai koření využijete i v jiných receptech, například vaječňákových cookies podle Taylor Swift nebo v tomto hruškovém koláči, tak jí klidně připravte rovnou více.
Domácí chai latte
Na směs koření chai:
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého badyánu
Na 3 porce chai latte:
- 400 ml mléka (může být i rostlinné)
- 250 ml vody
- 1 lžíce (nebo 2 sáčky) černého čaje
- 2 lžíce vanilkového sirupu
- cukr nebo jiné sladidlo (javorový sirup, med apod.)
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Postup
- Připravte si směs koření ze skořice, kardamomu, sušeného zázvoru, hřebíčku a badyánu. Můžete použít rovnou mleté, ale lepší a voňavější bude čerstvě podrcené v hmoždíři či umleté ve výkonném food procesoru nebo elektrickém mlýnku na koření.
- Zahřejte vodu v hrnci a vmíchejte do ní vanilkový sirup a lžíci směsi koření. Nechte projít varem a sundejte ze sporáku. Přidejte černý čaj a nechte pět minut louhovat.
- Mléko zahřejte a zamíchejte do něho sladidlo v množství, které vám vyhovuje. Mléko můžete i napěnit nebo ochutit další skořicí.
- Horkou čajovou směs přeceďte do hrnků, abyste odstranili koření a čajové lístky. Následně do něho vlijte sladké napěněné mléko a vychutnejte si svůj chai!
- Tip: Můžete použít i rostlinné mléko, například s ovesným bude chai latte dokonale krémové.
- Černý čaj by měl mít strukturu drobných granulek. Ten je kvalitnější než čaj ve formě podlouhlých čajových lístků.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková