Věnujte sami sobě po ránu pár minut času a uvařte si krémovou jáhlovou kaši s karamelizovanými hruškami. Taková snídaně vás pohladí po duši i po bříšku, je výborně stravitelná a doplněná o ořechy vás zasytí na celé dopoledne.
Jáhlová kaše s karamelizovanými hruškami a ořechy
Na 2 porce potřebujete:
- 120 g jáhlových vloček
- 500 ml plnotučného mléka
- Špetka soli
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky kurkumy
- 2 lžíce ořechového másla (zde mandlové)
Na karamelizované hrušky:
- 1 hrst ořechů (lískové, pekany, vlašské, mandle)
- 1 lžíce másla
- 2 hrušky
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
Postup
- Pokud máte čas, vločky nejprve na pánvi nasucho opražte, hezky se rozvoní a budou chutnější.
- Vločky zalijte mlékem, přidejte sůl, skořici a kurkumu a za stálého míchání povařte na hustou kaši, trvá to pár minut.
- Mezitím na jiné pánvičce nasucho opečte ořechy (já dala mandle), až začnou zlátnout a vonět. Vyndejte je a nasekejte.
- Hrušky pokrájejte na 5mm plátky, na pánvi od ořechů nechte rozpustit máslo a ovoce na něm z obou stran opečte. Zalijte medem či sirupem a ještě chvíli prohřívejte, až vznikne karamelový sirup. Kdyby byly hrušky stále tvrdé, přidejte trochu vody a pár minut poduste.
- Kaši rozdělte do misek, zakápněte mandlovým máslem, obložte hruškami a posypejte ořechy.
Tipy & triky:
- Mléko a hrušky kaši osladí dost, ale pokud jste zvyklí na sladší chutě, doslaďte kaši ještě rozmačkaným hodně zralým banánem.
- Z hrušek vyndejte jádřinec a nakrájejte je na kostičky, přijdete sice o část estetického dojmu, ale zjednoduší vám to jejich konzumaci.
- Kaši můžete na závěr doředit dalším mlékem či vodou na konzistenci, která vám bude vyhovovat.
- Pro extra sytou snídani vmíchejte do hotové kaše odměrku proteinu nebo přidejte řecký jogurt, tvaroh či skyr.