Tohle je drsný kraj, nic pro slečinky. Kraj, v němž je sice plno citu a dojetí, ale musíte se k nim prodrat skrz tvrdou slupku a staleté jizvy, které asi již navěky zformovaly jeho ráz. Jáchymov.

Nikoli náhodou je právě sem umístěna počáteční řada temného seriálu Rapl, nikam jinam by se nehodila víc.

O to půvabnější však může být nechat se hýčkat právě v Jáchymově. Nedaleko odtud jsou noblesní Karlovy Vary, kde klokotá lázeňský život; lázeňský život se odvíjí i tady, ale slevilo se z mondénnosti ve prospěch pohody.

V Jáchymově (a okolí) odpadá pozlátko, vše je jaksi autentičtější, opravdovější. Pomůžeme-li si slovy známé básně, pak město na úpatí Krušných hor „zprvu trpké zdá se“, ale dáte-li mu šanci, zaručeně se vám odmění.

Autor tohoto textu to zná z vlastní zkušenosti a klidně se bude s kýmkoli do krve hádat, že v Česku neexistuje podmanivější kraj. Pro jistotu: Ne, neexistuje!

Zde je pár tipů, jak si Jáchymov a blízké lokace užít. Z předešlého jste ale patrně pochopili, že k tomu je nutné nejen otvírat peněženku, ale rozhodně i duši. Otevřená duše je dokonce tou nejzásadnější podmínkou.

Hotel Radium Palace

Radium Palace
info Foto archiv Radium Palace
Foto Radium Paace

Ano, v souvislosti s noblesou bylo v předchozích řádcích zmíněno jiné a větší město. Pokud si na tyto řádky vzpomínáte, rychle na ně zapomeňte.

Jisté je, že na ně zapomenete v okamžiku, kdy se ocitnete v hotelu, do jehož „pórů“ se vsákla atmosféra rakousko-uherské monarchie tak mocně, že jediná možnost, jak ji odstranit, spočívá v demolici.

Něco takového by ale samozřejmě byla neodpustitelná škoda, smrtelný hřích. Budova Radium Palace je nepřehlédnutelnou a krásnou dominantou Jáchymova, její impozantnost doslova bere dech.

Vypadá jako obří zákusek, jako otevřená kniha a vstoupíte-li mezi její stránky, ocitnete se uprostřed komfortního příběhu, jehož hlavními hrdiny jste vy.

Předloni se stal novým majitelem hotelu investor Alí al Fardán ze Spojených arabských emirátů, jehož ambicí je přidat k dnešním čtyřem hvězdám pátou, už teď se ale budete v Radium Palace cítit hvězdně. 

Sejděte v županu do hotelového wellness, dopřejte si masáž a následně si v zážitkové Modré restauraci, kde je počet třpytivých lustrů násobený zrcadly na zdech, dopřejte gurmetské menu.

Pochopíte rázem, že v Krušných horách nemusí být život krušný. Vinice zde nenajdete, avšak sklenka třpytivého šampaňského se sem báječně hodí.

Honour and Grace Hotel

Foto Honour & Grace Hotel

O demolici nepřehlédnutelného hotelového paláce přímo v Jáchymově jde pouze žertovat, ve skutečnosti mu nikdy nic takového nehrozilo.

Zato o chátrajícím objektu pod Jáchymovem si člověk dlouhá léta mohl myslet, že k demolici neodvratně směřuje, že není jiná cesta, že demolice by vlastně byla „ránou z milosti“.

Omyl! Místo ruiny vyrostl pod lesní strání Honour and Grace Hotel, další čtyřhvězda pro náročnou klientelu. Vyrostl díky kompletní rekonstrukci, která ignorovala kompromisy.

Je to hotel pro náročnou klientelu a zároveň pro takovou, pro niž je klid cennější komoditou než drahé kameny. Celá tamější oblast je rájem klidu, který zázračně dobíjí energii. Ovšem hotel, který před zkázou nezachránili místní, nýbrž řecko-moldavský manželský pár, je v království klidu králem.

A ještě v něčem je králem: v gastronomii. Právě zde se vyplatí zastavit se na oběd či na večeři nezávisle na tom, zda jste hotelovými hosty. Je-li vhodné počasí, což tedy v Krušných horách zcela garantovat nejde, hodujte na zahradě, chutnat vám bude i v interiéru. Osobní tip: chačapuri se sýrem.

Město, kde vznikl dolar

Do Jáchymova se rozjel i reportér BBC a svůj trip vysvětlil takto: „O tom ospalém městě u česko-německých hranic jste patrně nikdy neslyšeli, navzdory tomu, že v něm vznikla měna, která teď ovládá svět.“

Devátého ledna 1520 povolil český sněm razit stříbrné mince hraběti Schlickovi, který v Jáchymově kontroloval těžbu stříbra. Na přední straně mincí byl vyobrazen svatý Joachim, neboť místo se tehdy jmenovalo Joachimstahl, Joachimovo údolí, podle Ježíšova děda. Na zadní straně český lev.

Platidlo bylo označeno Joachimsthalers, zkráceně thalers, počeštěně tolar. Odtud vede přímá cesta k názvu dolar. Tedy k měně, která ovládá svět.

Unikát si můžete připomenout v jáchymovském muzeu. Pozor ale, vstupné za dolary nepořídíte.

Vyjdete-li z muzea, přeběhněte silnici ke kostelu a podívejte se na originální Křížovou cestu ke svobodě, pietní připomínku politických vězňů zotročovaných k těžbě uranu nejen na Jáchymovsku. Křížová cesta je mimořádně vhodná pro lidi, kteří neustále kňourají nad dnešní dobou.

Zelený dům

info Foto Petr Bönsch / Boží Dar
Foto Petr Bönsch / Boží Dar

Jáchymov je vhodným výchozím bodem, takže se z něj vydejme o pár kilometrů dál a vzhůru. Velký církevní reformátor Martin Luther měl naopak v roce 1542 Jáchymov za cílový bod, přespal však na Božím Daru. A to v Zeleném domě, kde můžete nocovat i vy.

Jistěže najdete na místě modernější a vybavenější ubytování, ale být v hotelu s takovou patinou? Hotové požehnání. Amen.

Minipivovar Červený vlk

info Foto Minipivovar Červený vlk
Foto Minipivovar Červený vlk

Zelená se během několika desítek vteřin promění v červenou, takže – stop! Během několika desítek vteřin dojdete volnou chůzí ze Zeleného domu k božídarskému minipivovaru Červený vlk.

V architektonicky zdařilé budově ochutnejte zde uvařená piva a pokud se ve vás probudí chuť k jídlu, nevyjte ve vlkovi zbytečně hlady. Kynutý knedlík plněný trhanými hovězími žebry se svíčkovou a brusinkami? Halloumi burger pro vegetariány? Boží dary na Božím Daru. Bohu díky!

Areál Plešivec

info Foto Hotel Orion
Foto Hotel Orion

V zimě je tu samozřejmě prioritou lyžování, v létě zase jde zkusit ochutnávku adrenalinových sportů. Ubytovat se lze v moderním Orion hotelu přímo na vrcholu hory, jejíž výška přesahuje tisíc metrů.

Hotel má velmi solidní wellness a slušnou restauraci (byť tedy výzdoba interiéru v podobě trofejních hlav afrických zvířat do tuzemských hor pasuje asi jako člověk se šnorchlem na palubu letadla).

Nic proti Orionu, ale – pssst! – tajný tip: těsně nad ním se rozprostírá prostší a rustikálnější Horský hotel Plešivec a… To jídlo! Ty výhledy!

Dvě města v jednom

info Foto Ostrov nad Ohří
Foto Ostrov nad Ohří

Spusťme se na závěr od Jáchymova dolů. Ocitneme se v Ostrově, kde lze zažít svým způsobem unikát: od místního zámku ke kulturnímu domu je to necelý kilometr, přesto lze za tenhle krátký úsek překonat celá staletí a z barokní noblesy se ocitnout v socialistickém realismu padesátých let.

Ostrov totiž není jedno město – jsou to dvě města v jednom, a nabízejí tak velmi nevšední exkurzi.

Překvapivá je především procházka částí, jež vyrostla v prvních letech komunismu. Z širokého bulváru vycházejí do jednotlivých bloků kolmé ulice doplněné diagonálními zkratkami pro pěší.

Rozlehlá čtvrť je koncipována jako zahradní město s výrazným zastoupením zeleně, ve srovnání s pozdějšími normalizačními sídlišti je zde více místa i vlídnosti.

Přesto je úlevné, poněvadž jaksi mentálně tradiční, navštívit historickou část Ostrova. Zdobně upravený a prostorově velkorysý zámecký park založený v první polovině 17. století byl nazýván osmým divem světa a jeho půvab zdůrazňuje letohrádek s bohatými alegorickými výjevy na stěnách.

Kousek odtud je na náměstí pro sladkou tečku: alibi pro vyhnutí se cukrárně Koruna má jen ten, kdo má těžkou alergii na zákusky a vyhlášené makronky. V Koruně vám naplno dojde, že i v drsném kraji je snadné zažít dolce vita.