Pocity štěstí v našich životech mají tvar křivky U. Nejvíc šťastní jsme jako děti, a dál to klesá. Nejméně šťastní jsme kolem čtyřiceti let, pak se zase cítíme lépe. Pocity štěstí ale můžeme prý sami ovlivnit, říká v podcastu Jak být lepší kouč Radvan Bahbouh.

„Například tím, že se budeme sami v něčem posouvat, vzdělávat se, dávat si nějaké mety, v něčem se zlepšovat. To je dokázané a smysluplné. Jde o rozvojové cíle, nikoliv výkonové cíle. Například si dáme za cíl udělat stojku, nebo se naučit cizí jazyk. To nám svědčí,“ tvrdí Bahbouh, věhlasný kouč nejen manažerů.

Naopak když příliš usilujete o samotné štěstí, tak šťastnější nebudete, dodává.

Je podle něj také dobré plnit si přání a „wish listy“ a víc se soustředit na to, co sami chceme, a ne na to, co po nás chce okolí.

Podle Bahbouha také můžeme trénovat pocity štěstí. Například se máme zabývat vděčností a každý den si říct nebo napsat, za co jsme v životě vděční, co se nám povedlo.

Psycholog a matematik Radvan Bahbouh se ve své firmě QED GROUP věnuje psychologickému koučování, třicet let působil jako pedagog na katedře psychologie Filozofické fakulty UK. Je také autorem řady psychologických metod, mimo jiné sociomapování nebo 4Elements Inventory.

Do jaké míry je štěstí v životě závislé na vnějších okolnostech? Jak to můžeme sami ovlivnit? Jsou šťastnější lidé, kteří se spokojí s málem? I tato témata jsme probrali v dalším díle podcastu Jak být lepší.