Dnes je nejen deštivá sobota, ale také Mezinárodní den dětí. Když počasí dalo stopku obligátní zmrzlině, hřišti i návštěvě zoo, je potřeba být kreativní. Přinášíme deset článků, které můžou posloužit jako zdroj inspirace.

Naučte své ratolesti, že bez práce nejsou koláče. A to doslova. Oslavte dnešní svátek společným pečením a zapojte nejmladší členy rodiny.

Nebo sedněte do auta a vyrazte do Berlína. Je to ideální místo na den s dětmi. Navštivte nejzajímavější zastávku metra, odnož židovského muzea Anoha, která vypadá jako velké hřiště, nebo do restaurace Peter Pane, která je koncipovaná jako burgrána v bájném světě Petra Pana.

Na jahodové knedlíky i hotdog. Kam jít dnes s dětmi v Praze na oběd? Naše tipy z loňska vás velkorysými možnostmi hbitě provedou, ale vezměte v potaz pár změn. V deštivém počasí nevyužijete zahrádku cukrárny Alchymista a vinohradská pizzerie Ragazzi před pár týdny bohužel zavřela své brány navždy.

Přemýšlíte, že s dětmi založíte rodinnou firmu? A kdy s nimi vlastně probírat podnikání? Nemusí to být dnes ani u každého společného oběda, zaznělo na konferenci Forbesu Rodinné firmy.

Chcete ještě dnes koupit ratolestem stylový dárek? Co takhle Tatrovku? Znovu se vyrábí už deset let a stojí za ní firma Dino Toys. Přečtěte si prémiový rozhovor s vnučkou zakladatele Kristýnou, která se svým manželem Václavem Miškovským firmu převzala. Perličkou je, že Kristýna je nejen podnikatelka, ale také modelka a múza české módní značky Leeda.

O matkách jako ohroženém druhu píše Jana Mertová. Jejich den sice slavíme o pár týdnů dříve, ale bez nich by nebylo nic. Tedy ani Den dětí. „Matka je emoční srdce rodiny,“ říká psycholožka Pavla Koucká.

Čeští otcové nechtějí být jen chodící peněženky. Role výhradního živitele rodiny, který se svými dětmi netráví skoro žádný čas, je pro mnohé nepřijatelná. Čím dál víc mužů hledá cestu, jak spojit kariéru s otcovstvím. A naráží třeba na nepochopení ze strany zaměstnavatele. Pro šťastné dětství je funkční otec stejně podstatná figura jako matka. A přínosné je to i pro celou společnost.

A ven! Do knihkupectví, pro jednu z knih z následujícího článku. Čtěte si v nich dnes i jindy společně, hledejte místa, která společně navštívíte.

Jak vypadá české dětské oblečení stylové natolik, že po něm touží i bezdětní? Najdete je na akci Mini festival, který založila Tereza Bruthansová.

Dávná dovolená s tátou. Na film Aftersun režisérky Charlotte Wells se podívejte s ratolestmi staršími. Pozor, budete plakat všichni. Citlivý snímek o rodičovství, vycházející navíc částečně z autobiografie, vás ale nebude prvoplánově dojímat. Je k vidění na platformě KVIFF.TV.