Najít brunch mimo větší města není často lehký úkol. Přesto existují místa, která se zaměřují jen na ně a kam se sjíždějí lidé ze širokého okolí. Třeba jako do Zeleného pokoje v Uherském Hradišti.
Zelený pokoj je kavárna, brunchové bistro a pekárna v jednom. Projekt, který před třemi lety otevřeli manželé Lucie a Martin Lasovští. Nápad na vlastní kavárnu měli dlouho, původně ji chtěli v městském parku vybudovat z kontejnerů. Ztroskotalo to tehdy na příliš vysokém rozpočtu a na tom, že by ho město nejspíš ani nepovolilo.
„Tehdy jsme se na to hodně upnuli a dneska jsme vlastně rádi, že to nevyšlo, protože přišel covid a to bychom nepřežili,“ vzpomínají Martin s Lucií. Jejich primárním byznysem je firma, kterou Martin založil během studií logistiky a managementu. Ta se zabývá dodáváním obalového materiálu do cukráren, pekáren a kaváren a zajišťuje stabilní příjem, aby se mohli věnovat kavárně.
Po tom, co neprošla ta kontejnerová, všimli si prostoru v atriu kousek od náměstí, který roky přehlíželi, a pustili se do rekonstrukce vlastními silami.
„V průběhu jsme zjistili, že budeme mít přírůstek do rodiny a vycházelo to zrovna na otevíračku. To byla časová sebevražda. Kavárnu jsme vždycky chtěli, ale samozřejmě z pohledu běžného konzumenta, který si všechno idealizuje. Já dneska nechápu, proč to všichni chtějí. Z chození na kafe jste uklízeč, pekař, montér všeho možného a zaskakovač za někoho, kdo zrovna nemůže,“ směje se Martin.
Kavárnu otevřeli v červenci 2021 před Letní filmovou školou, která jim zajistila slušný zátěžový test, kdy měli úplně plno. Od otevření fungovali podle vlastních slov celkem dobře, v minusu nikdy nebyli, ale investovaný čas neodpovídal představám.
„Kdybychom tento čas dali do firmy, finančně bychom byli úplně jinde. Ale do gastra nejdete s tím, že za dva roky budete jezdit v mercedesu a za další dva si koupíte byt ve Španělsku. Rozum by mi možná řekl, že jsme neměli otevírat, ale dneska je to úplně jinak a hlavně nás to pořád baví,“ vysvětluje Martin.
Od začátku bylo jasné, že se budou soustřeďovat na víkendové brunche, které v Hradišti chyběly, a taky si všechno sami péct. Začínali se dvěma jídly o víkendu, jedním sladkým a druhým slaným. Přes týden se pekly koláče, brownies a skořicové šneky, které v nabídce jako stálice najdete dodnes.
Menu se postupně rozšířilo a brunch si tady dáte i v týdnu, kdy jsou jídla spíše jednodušší oproti vymazlenějším víkendovým. V pečení na začátku neexperimentovali, ale postupem času věděli, že musejí přijít s něčím novým.
„Na dovolené na Mallorce jsme si oblíbili jednu pekárnu, kde dělali plundrové těsto, a to bylo ono. Hned jsme objednali vyvalovačku, máslo a pustili se do toho. Já jsem takový paličák, takže než abych šel někam na kurz, učil jsem se sám. Trvalo mi tři měsíce všechno vychytat a pořád k tomu vlastně nikoho nepustím. Baví mě celý ten proces, jak z mouky a másla vznikne finální produkt,“ vysvětluje změnu Martin.
Croissanty a další pečivo začali prodávat v lednu 2023 a tržby najednou skočily na dvoj- až trojnásobek. Kromě klasických croissantů a pain au chocolat si tady dáte krémem plněné varianty nebo i cruffiny. Za to, co se Martin naučil, by se nestyděl ani zkušený pekař. Troufám si subjektivně tvrdit, že to jsou rozhodně jedny z nejlepších croissantů, co jsem kdy jedla a že jich nebylo málo!
Menu má tolik lákadel, že se možná nebudete umět rozhodnout. Z vaječných jídel jsou mé doporučení turecká vejce, perfektně pošírovaná vejce ve smetanovém jogurtu s tak akorát česnekem, zalitá máslem s uzenou paprikou a koprem. Tohle je za mě dokonalé brunchové jídlo.
O víkendu na menu najdete obdobnou vytuněnější verzi, vlastní labneh se šalotkou a koprem, pošírovaná vejce, uzeného lososa a citronový olej.
Z těch sladkých bych sáhla po french toastu z máslové briošky s pomerančovým krémem s medem a rebarborovým pyré. Menu se průběžně mění, aby nezačalo nudit, tak možná objevíte i nějakou novinku.
Mění se i káva na mlýnku, která je vždy výběrová a z některé české pražírny. „Máme u nás spoustu skvělých pražíren, tak jsme neměli ambice brát zahraniční. Za nás je nejlepší pražírna Zrna v Kyjově, praží v malém a vždycky nás něčím překvapí. A že už jsme toho ochutnali!“ popisuje Martin důraz na kvalitní kávu.
V Zeleném pokoji se dveře netrhnou a o víkendu si na místo můžete i nějakou chvíli počkat. „Lidi se k nám vracejí a chodí třeba i každý den. Máme i takové brunchové štamgasty, co nevynechají jediný víkend. A o tom to je, vidět, jak to baví naše hosty,“ uzavírají Martin s Lucií, kteří by rádi Zelený pokoj rozšířili, protože to je to, co je v tuto chvíli brzdí nejvíc.