Příprava báječně a výrazně ochucených kousků hovězího masa vás nebude stát příliš času, ale z hlavy už je nejspíš nedostanete. Jejich servírování v salátových listech přináší alternativní způsob, jak si jejich chuť užít bez zbytečného pečiva a vychutnat zejména v létě.

Korejské hovězí chutná stejně dobře i na misce s rýží, nakládanými korejskými okurkami nebo s jinou křupavou zeleninou. Pokrmy s korejským masem doporučuji doplnit lehce nakyslým komponentem, který vyváží nasládlou chuť masa. Skvělé je například kimchi, které navíc podporuje trávení a poskytne přísun zeleniny v kvalitní formě.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Korejské hovězí v salátových listech (wrap ze salátu)

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g hovězí zadní kýty
  • 120 ml sójové omáčky
  • 2 jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce nahrubo nastrouhaného zralého jablka (1/2 středně velkého)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička gochujang pasty nebo 2 lžičky srirachy
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • Olej vhodný ke smažení (řepkový, avokádový, olivový)
  • 60 g jasmínové rýže
  • 2 hlávkové saláty
  • Mrkev
  • Sezamová semínka
  • Jarní cibulka na posypání
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájejte na tenké nudličky.
  2. Do větší mísy nalijte sójovou omáčku, přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku, prolisovaný česnek, zázvor, jablko, cukr, chilli omáčku a sezamový olej. Promíchejte.
  3. Maso vložte do marinády, dobře promíchejte a poté přikryté fólií nechte v lednici marinovat – postačí hodina, marinovat můžete ale i přes noc.
  4. Dejte vařit rýži dle návodu na obalu. Hlávkový salát rozeberte list po listu. Listy opatrně omyjte a osušte. Ty nejmenší (nebo naopak největší, které nedrží tvar „mističky“) použijte do salátu. Ty ostatní vyskládejte na talíře nebo tác.
  5. V pánvi rozpalte menší lžíci oleje a polovinu marinovaného masa vložte na pánev. Na vyšším stupni opékejte asi 4 až 5 minut, dokud maso nebude hotové. Mělo by začít lehce karamelizovat. Sundejte z pánve a opečte stejným způsobem i druhou část masa.
  6. Do salátových „mističek“ naservírujte malé kopečky rýže. Na rýži rozprostřete pár kousků masa. Ozdobte proužky mrkve, sezamovými semínky a tenkými plátky jarní cibulky. Ihned podávejte.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová