Marocký salát zaalouk je bohatě obdařen pečenými lilky a čerstvou úrodou rajčat. Nechybí v něm koření ani čerstvé bylinky a je lahodným předkrmem či přílohou v teplé i studené verzi.

Lilek se tradičně opéká na ohni, čímž si získá nezaměnitelnou kouřovou chuť. Nejste-li ale zrovna u táboráku nebo grilu, znamenitou chuť lilkům dodá rovněž jejich opečení v troubě. Lilky do marockého salátu můžete připravovat i s ostatními ingrediencemi přímo v jedné pánvi, pokud potřebujete dobu přípravy co nejvíce zkrátit.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Marocký salát zaalouk (pomazánka z pečených lilků a rajčat)

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 2 středně velké lilky (cca 750 g)
  • 3 lžíce olivového oleje + na potření a pokapání
  • 550 g rajčat
  • 2 větší stroužky česneku
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • cca ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • hrst petrželky a koriandru + na ozdobu
  • 2 lžíce citronové šťávy
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Lilky podélně rozřízněte a špičkou ostrého nože udělejte do dužiny několik mělkých, na sebe kolmých, zářezů. Potřete je ze všech stran trochou oleje a položte řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Pečte je v troubě při 200 °C asi třicet minut, dokud slupka nezvadne a dužina nezměkne. Na posledních deset minut lilky otočte. Po lehkém zchladnutí vydlabejte dužinu ze slupek a překrájejte ji na menší kousky.
  3. Rajčata rozkrojte napůl, odkrojte dřevnatý zbytek po stopce a vydlabejte semínka (ta můžete použít třeba do jiného salátu). Vydlabaná rajčata nakrájejte na menší kousky.
  4. Ve větší pánvi rozehřejte olej a nechte na něm rozvonět nadrcené kousky česneku. Vmíchejte koření a krátce osmahněte. Nakonec přidejte rajčata a nechte je pustit šťávu.
  5. Jakmile začnou rajčata mírně houstnout, vmíchejte dužinu lilků a hrst nasekaných bylinek. Promíchejte a pánev přiklopte. Vše společně deset až patnáct minut poduste. Zelenina mezitím změkne, chutě se příjemně propojí a směs zhoustne.
  6. Zaalouk dochuťte citronovou šťávou a podle potřeby dosolte. Ozdobte jej nahrubo nasekanými bylinkami, zakapejte olivovým olejem a podávejte s čerstvě upečenou domácí pitou nebo opečeným chlebem teplý či studený.

Tip: Z pečeného lilku připravte rovněž svěží, perfektně dochucený dip Baba ganoush. Společně s marockým zaaloukem budou hvězdami vaše letního mezze platteru.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič