V jednoduchosti je krása. Mnohdy se stane, že načančané kanapky neuchvátí vaše hosty tak jako na párátku nabodnutý kousek masa – pokud je ale dobře ochucený a šťavnatý.

Kuřecí prsa se slaninou tvoří sehranou dvojku – dietní kuřecí prsa mají tendenci se během pečení vysušovat, čemuž slanina spolehlivě zabrání. K této kombinaci se skvěle hodí výraznější, pikantnější koření. Doporučuji proto v marinádě nevynechávat kajenský pepř. Jeho množství si můžete upravit dle své chuti.

Kuřecí kousky ve slanině

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce oleje
  • ½ lžičky třtinového cukru
  • 1 rovná lžička mleté papriky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ⅓ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky kajenského pepře (nebo dle chuti)
  • Sůl & pepř
  • 250 g anglické slaniny nakrájené na plátky
  • Petrželka na posypání
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Kuřecí maso nakrájejte na větší kostky (cca jako na guláš).
  2. V míse promíchejte olej, cukr, mletou papriku, česnek, kmín, kajenský pepř, čerstvě mletý černý pepř a větší špetku soli. Kousky masa dobře obalte v marinádě. Mísu překryjte fólií a nechte 2 hodiny nebo přes noc marinovat.
  3. Každý kousek kuřete obalte do plátku slaniny a spíchněte párátkem. Obalené kousky masa přendávejte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte při 200 °C v režimu horkovzduch 13 až 15 minut.
  5. Kousky masa přendejte na talíř nebo do misky. Posypejte najemno nakrájenou petrželkou. Můžete podávat s různými druhy dipů a omáček.

Tip: Jako „brzdu“ k potenciálně pálivému soustu připravte dip ze zakysané smetany s pažitkou a trochou česneku. Vyváží pikantnost jídla a udělá radost všem, kteří mají rádi komplexnější chutě.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová