Houska, majonéza, salát, rajče, cibule, nakládaná okurka a… Ne, žádné mleté hovězí, ale rostlinné maso, které krávu nikdy nevidělo ani z rychlíku.
Burger King v Česku začal prodávat Whopper rostlinného původu, který tvoří sójový a pšeničný protein, směs bylinek, cibule a olej. Speciální burger, první v tuzemských řetězcích rychlého občerstvení, se jmenuje Rebel a stojí stejně jako jeho hovězí předchůdce.
Rostlinné maso pochází od nizozemského výrobce Vegetarian Butcher a do Česka se vozí kamiony přes centrální sklad v Německu. Umělé maso v Burger Kingu má v Evropě jiného dodavatele než v USA – za Atlantikem řetězec spolupracuje s firmou Impossible Foods.
Burger King má v Česku 28 restaurací a ročně v nich prodá na půl milionu burgerů Whopper. Daniel Ryška, šéf českého zastoupení a také člen výběru Forbesu 30 pod 30, čeká, že by se během příštího roku mohla rostlinná varianta dostat na pěti- až sedmiprocentní podíl z celkového objemu. „A v delším horizontu vidím potenciál až na 15 procent,“ dodává Ryška.
Češi podle jeho slov v regionu střední a východní Evropy vyčnívají tím, jak moc preferují hovězí a masové produkty obecně. Průzkum společnosti IPSOS ukázal, že u nás jsou tři procenta vegetariánů, jedno procento veganů a jen čtyři procenta flexitariánů, tedy lidí, kteří jedí maso jen příležitostně. Evropský průměr zastoupení flexitariánů je 13 procent. „Proto doufám, že v našem segmentu nastartujeme trend přechodu na masa rostlinného původu,“ říká Ryška.
Rebel Whopper je pro Burger King v jeho téměř sedmdesátileté historii zásadní změna. Dnešní vstup nehovězích burgerů do Evropy se týká celkem 25 zemí, včetně Německa, Itálie či Španělska. Po celé Evropě bude rostlinný Whopper k dostání ve 2400 pobočkách. Ve Švédsku, které si na bezemisní a bezmasé trendy potrpí, už se Rebel nějakou dobu prodává. „Po úspěšném testu v USA a ve Švédsku jsme si jistí, že to bude úspěch. Cítili jsme velký zájem i z dalších zemí,“ podotýká Ryška. Podle jeho slov se příští rok bude „nemaso“ objevovat i jako alternativa pro další produkty Burger Kingu mimo Whopper.
Rostlinná placka se mimochodem v Burger Kingu opéká na otevřeném ohni stejně jako klasický Whopper. I díky tomu má poměrně podobnou texturu i chuť, což jsme si při ranním testu vyzkoušeli na vlastní chuťové buňky v pobočce na I. P. Pavlova. A pár hodin poté můžeme konstatovat, že oproti tradičnímu Whopperu se výrazně zkrátila i doba trávení. Rostlinné maso je zkrátka pro žaludek výrazně lehčí než hovězí placka.