Slovenský prívarok se podává jako hlavní chod a může mít mnoho podob – bramborový, luštěninový, ale i dýňový či kedlubnový. V dnešním receptu jsme použili čerstvé listy baby špenátu, a prívarok má tak navíc dokonale jarní barvu.
Připravte si podobně krásně zelené i palačinky, risotto, nebo dokonce cupcakes!
Špenátový prívarok: slovenská špenátová omáčka s brambory a vejcem
Na 2 porce potřebujete:
- 250 g čerstvého baby špenátu
- 220 ml mléka
- 1 lžíce másla
- ½ cibule
- 1 stroužek česneku
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce mascarpone
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl & pepř
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Postup
- Nejprve v mléce rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem čerstvý špenát. Pracujte postupně ve třech dávkách.
- Ve vyšší pánvi na másle krátce orestujte najemno nakrájenou cibulku a na plátky nasekaný česnek do sklovata. Přidejte hladkou mouku a společně zasmažte.
- Na vzniklou jíšku nalijte špenátovou směs a důkladně ji promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Směs přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Ochuťte muškátovým oříškem a zjemněte mascarpone.
- Nakonec prívarok osolte a opepřete. Podávejte ho s vařenými bramborami a volským okem.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková