Slovenský prívarok se podává jako hlavní chod a může mít mnoho podob – bramborový, luštěninový, ale i dýňový či kedlubnový. V dnešním receptu jsme použili čerstvé listy baby špenátu, a prívarok má tak navíc dokonale jarní barvu.

Připravte si podobně krásně zelené i palačinky, risotto, nebo dokonce cupcakes

Špenátový prívarok: slovenská špenátová omáčka s brambory a vejcem

Na 2 porce potřebujete:

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 220 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • ½ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mascarpone
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl & pepř
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve v mléce rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem čerstvý špenát. Pracujte postupně ve třech dávkách.
  2. Ve vyšší pánvi na másle krátce orestujte najemno nakrájenou cibulku a na plátky nasekaný česnek do sklovata. Přidejte hladkou mouku a společně zasmažte.
  3. Na vzniklou jíšku nalijte špenátovou směs a důkladně ji promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Směs přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Ochuťte muškátovým oříškem a zjemněte mascarpone. 
  4. Nakonec prívarok osolte a opepřete. Podávejte ho s vařenými bramborami a volským okem.
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková