Pokud hledáte originální přílohu k masu, která bude chutnat celé rodině, vsaďte na salát z pečených brambor. Pečené brambory samy o sobě vynikají svou jemně nasládlou chutí a křupavou kůrčičkou. Ve formě salátu budou však ještě lepší.

Salát z pečených brambor skvěle poslouží i jako samostatný chod. Bílkovinnou složku, díky níž dosáhnete vyváženého plnohodnotného jídla, můžete dodat prostřednictvím natvrdo vařených vajec, mozzarelly či tempehu.

Salát z pečených brambor a grilovaných paprik

Na 4 porce potřebujete:

  • 800 g drobných brambor (grenaille)
  • Olivový olej
  • Sůl
  • 2 červené papriky
  • 120 g zelených fazolek
  • 4 sušená rajčata
  • Hrstka slunečnicových semínek
  • Větší hrst baby špenátu
  • Sýr feta

Dresink:

  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2  lžičky sušeného česneku
  • 1/3 lžičky mletého rozmarýnu
  • 1 lžíce najemno nakrájené bazalky
  • Sůl & pepř
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Brambory omyjte a překrájejte napůl. Vložte opět do studené vody, sceďte a osušte. Brambory pokapejte asi 2 lžícemi oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 210 °C v režimu horkovzduch dozlatova. Bude to trvat asi půl hodiny.
  2. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky. V míse lehce zakápněte olejem a promíchejte. Grilujte v troubě či na pánvi, dokud papriky nezměknou. Přendejte na talíř.
  3. Fazolky vložte do vroucí osolené vody, vařte asi dvě minuty a poté sceďte. Přendejte na chvíli do ledové vody, aby si zachovaly zelenou barvu a křehkost. Sceďte a nechte okapat.
  4. Sušená rajčata nakrájejte na proužky a přendejte do větší mísy. Slunečnicová semínka nasucho opečte na pánvi a dejte prozatím stranou.
  5. Promíchejte ingredience na dresink.
  6. Do mísy se sušenými rajčaty dejte upečené brambory, ogrilovanou papriku, zblanšírované fazolky a baby špenát. Zalijte dresinkem a zlehka promíchejte.
  7. Salát naservírujte do čisté mísy. Posypejte slunečnicovými semínky, rozdrobenou nebo nakrájenou fetou a podávejte.
  8. Salát se skvěle hodí jako příloha k masu nebo rybám. Pokud ho budete podávat jako hlavní chod, přidejte jiný protein, abyste měli plnohodnotný pokrm. Hodí se zmíněná vařená vejce, tempeh či mozzarella.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová