Ať už Halloween slavíte, nebo ne, vtipné podání rajčatových těstovin rozhodně rodinu pobaví a navodí nevšední atmosféru. Tyhle těstoviny děti snědí až do posledního kousku, totiž očička.
Jednoduchá, ale osvědčená rajčatová omáčka se hodí jak na těstoviny, tak na bramborové noky. Připravit si ji můžete dopředu, stejně tak ji můžete zamrazit. Hotové těstoviny pak lze kromě mozzarelly nebo parmezánu doplnit pro získání většího množství bílkovin také masovými kuličkami, restovaným kuřecím masem, plechovkou tuňáka či tofu.
Halloweenské strašidelné těstoviny s rajčatovou omáčkou a mozzarellou
Na 4 až 6 porcí potřebujete:
- 2 šalotky
- 1 středně velká mrkev
- 1 až 2 řapíky celeru
- 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
- 2 plné lžíce rajského protlaku
- 2 stroužky česneku
- 2 plechovky krájených rajčat
- Sůl & pepř
- Hrst bazalky
- 500 g špaget (sušených)
Na ozdobení:
- 200 g minimozzarelly
- Hrst pěkných, velkých bazalkových listů
- Hrst černých oliv
Postup
- Šalotku nakrájejte najemno. Oloupanou mrkev a celer nakrájejte na malinké kostičky. Společně opékejte na oleji ve vyšším hrnci 5 až 7 minut na středním stupni.
- Do hrnce přidejte protlak a najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek. Chvíli míchejte. Zalijte krájenými rajčaty a půl plechovkou vody. Osolte, opepřete a na mírnějším stupni vařte dvacet minut do husta. Do omáčky vmíchejte hrst najemno nakrájené bazalky.
- Mezitím dejte do osolené vody vařit těstoviny a připravte si dekoraci. Lístky bazalky jemně protlačte, aby tmavě zelená vypouklá část tvořila vnitřek „mističky“. Do ní položte kuličku mozzarelly. Olivy nakrájejte na plátky a po plátku položte na mozzarellu.
- Uvařené a scezené těstoviny promíchejte s omáčkou. Naservírujte na talíře a ozdobte očičky. Pokapejte olejem a podávejte.
Tip: Oči z minimozzarelly na listu bazalky efektně ozdobí nejen těstoviny, ale stanou se nepřehlédnutelnými kanapkami na halloweenské party. Doporučuji je pro tyto účely ještě trochu vylepšit: Na ohnutý list bazalky položte slabý plátek cherry rajčátka a zakápněte balzamikovým octem. Poté ozdobte minimozzarellou a olivou. Můžete podávat takto samostatně nebo na kousku pečiva.