Drobné sladké pečivo, bez kterého si nedokážeme žádnou českou svatbu představit. Často slouží jako součást pozvánky svatebním hostům nebo jako výslužka. Péct by je měla maminka nevěsty. Nevěsta by se, dle tradice, neměla pečení účastnit vůbec, aby si takzvaně nezapekla štěstí. Krajově se také liší jejich podoba, ve východních Čechách jsou typické tvary malých šátečků, my si dnes připravíme miniverzi klasických kulatých koláčů.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Svatební koláčky s mákem, tvarohem a povidly

Na cca 100 koláčků potřebujete:

  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžíci cukru krupice
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 250 g studeného másla
  • 3 lžíce tuzemského rumu
  • špetku soli

Na obalení:

  • cca 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr

Na makovou náplň:

  • 80 g mletého máku
  • 60 ml mléka
  • 1 lžíci cukru moučka
  • 2 lžíce mletých piškotů
  • loupané mandle na ozdobení

Na tvarohovou náplň:

  • 150 g tvarohu v alobalu
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky strouhané citronové kůry
  • 1 lžíci vanilkového cukru

Na povidlovou náplň:

  • 3 lžíce povidel
  • 1 lžíci tuzemského rumu
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve si připravte náplně. Na makovou v malém hrnci ohřejte mléko. Když je téměř vroucí, nasypte do něj mletý mák a nechte prohřát. Směs zahustěte mletými piškoty a doslaďte moučkovým cukrem. 
  2. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. 
  3. Do povidel stačí zamíchat trochu rumu, případně zahustit strouhaným perníkem nebo piškoty.
  4. Nyní si připravte těsto. Nejprve nechte vzejít kvásek, do misky rozdrobte čerstvé droždí, přidejte cukr krupici a cca čtyři lžíce vlažné smetany. Nechte stát asi deset minut.
  5. Do zadělávací mísy nasypte mouku, sůl, přidejte zbytek smetany, žloutky, rum, nastrouhané studené máslo a aktivní kvásek. Zadělejte pružné nelepivé těsto. 
  6. To rozdělte na cca sto malých dílků. Každý na plechu s pečicím papírem vytvarujte do malé kuličky, do které udělejte palcem důlek. 
  7. Koláče pomocí cukrářských sáčků naplňte připravenými náplněmi, do máku ještě vtiskněte mandli (na tvarohové lze dát rozinku v rumu) a ihned dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C (horní a spodní ohřev) na cca deset až dvanáct minut.
  8. Hotové koláčky ještě teplé posypte směsí moučkového a vanilkového cukru. 

Tip: Hotové horké koláčky postříkejte pomocí peroutky rozpuštěným máslem s trochou rumu. Budou ještě vláčnější a voňavější.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková