Nemohu si pomoct, ale některé ovoce mám daleko radši zpracované než čerstvé. Například višně, rybíz nebo právě meruňky. Jejich chuť se tepelnou úpravou zvýrazní a společně s jemnou tvarohovou náplní se dokonale hodí na tradiční kynuté koláče s drobenkou. 

Tradiční kynuté koláče s tvarohem, meruňkami a mandlovou drobenkou

Na 16 koláčů potřebujete:

  • 30 g čerstvého droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 5 lžic cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 70 g rozpuštěného másla 
  • 2 lžíce kvalitní majonézy
  • 40 ml tuzemského rumu 
  • 12 meruněk (hodí se i rybíz nebo borůvky)

Na náplň: 

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • Nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 lžičky moučkového cukru

Na drobenku:

  • 70 g hrubé mouky
  • 60 g studeného másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 2 hrsti mandlových plátků
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Z rozdrobeného droždí s trochou vlažného mléka a cukru připravte kvásek, který nechte v misce na teplém místě vzejít a pak ho zapracujte k ostatním ingrediencím – oběma moukám, soli, žloutkům a vejci, vanilce, zbytku cukru a mléka, rozpuštěnému máslu, majonéze a rumu. Doporučuji zadělat těsto v robotu hnětacím hákem. V míse hněťte těsto asi 10 minut. Následně ho nechte přikryté vykynout na teplém místě asi 90 minut. 
  2. Mezitím si připravte tvarohovou náplň a drobenku. Tvaroh vyklopte do misky a zamíchejte ho se žloutkem, nastrouhanou citronovou kůrou, vanilkovým extraktem a cukrem. Je-li třeba, nařeďte ho troškou mléka. 
  3. Drobenku připravte tak, že rukama rozmělněte studené máslo s krupicovým cukrem a hrubou moukou. Nakonec do směsi zamíchejte mandlové plátky. 
  4. Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objem. Nyní ho vyklopte na vál a rozkrojte na polovinu. Dál těsto rozdělte na cca 16 stejných dílů. 
  5. Z každého vytvarujte placičku, na kterou nandejte lžící tvaroh a čtvrtky meruněk. Každý koláč pomašlujte po okrajích vaječným bílkem a střed posypte drobenkou.
  6. Koláče vyskládejte na dva plechy vyložené pečícím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 190 °C cca 20 minut. 
  7. Po upečení je nechte zchladnout na drátěné mřížce. 

Tip: Vyzkoušejte také koláče s netradiční náplní z kešu, klasické dvojctihodné, voňavé rumové s ovocem nebo svatební

Foto Svatava Vašková