Britská klasika bangers and mash, neboli klobásy se šťouchanými bramborami, je perfektní do podzimních plískanic, které mohou ostrovní počasí snadno připomenout. A jak už to u tradičních národních receptů bývá, existuje nespočet těch „pravých“ variant. Základem je ale vždy vepřová klobása, bramborová kaše a silná cibulovo-vinná omáčka.

Bangers and mash (klobásy, cibulová omáčka a šťouchané brambory)

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 lžička másla
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 200 ml červeného vína 
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 300 ml hovězího vývaru 
  • Sůl

Na kaši:

  • 1 kg brambor typu C
  • 1 lžíce soli
  • ½ lžičky celého kmínu
  • 50 g studeného másla
  • 50 ml mléka 
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 strouhnutí muškátového oříšku

Na klobásy:

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 500 g anglických vepřových klobás Cumberland (viz Tipy & triky:)
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Moučné brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte s kmínem v osolené vodě doměkka. 
  2. Mezitím si připravte cibulovou omáčku. V hlubší silnostěnné pánvi na lžíci másla orestujte na měsíčky nasekané cibule – červenou a žlutou. 
  3. Když změknou a začnou zlátnout, zasypte je hnědým cukrem a ten nechte zvolna zkaramelizovat. Asi po třech minutách k cibuli přilijte balzamikový a vinný ocet a červené víno. Přidejte snítku tymiánu a jeden bobkový list. Omáčku vařte bez poklice, dokud se tekutina nezredukuje na hustou výraznou šťávu. 
  4. Nakonec do ní přilijte hovězí vývar a vařte opět odkryté dalších cca 10 až 15 minut. Omáčku případně dle chuti dosolte.  
  5. Uvařené brambory sceďte a do horkých přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Pak k nim nalijte smetanu a mléko a rozšťouchejte je na hladkou kaši. Pokud ji chcete extra nadýchanou, použijte ruční mixér s metlami (ne tyčový) a krátce kaši promixujte. Nakonec ji dochuťte muškátovým oříškem. 
  6. Klobásy z obou stran opečte na oleji dozlatova a podávejte je s bramborovou kaší, přelité cibulovou omáčkou. 

Tipy & triky:

  • Bangers and mash se někdy podává i se zeleným hráškem nebo doplněný anglickou hrubou hořčicí. 
  • Britské klobásy Cumberland můžete sehnat ve specializovaném britském řeznictví Robertson i online. Nahradit je můžete případně kvalitní bavorskou klobásou, ta je ale, na rozdíl od cumberlandské, jemně mletá. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková