Britská klasika bangers and mash, neboli klobásy se šťouchanými bramborami, je perfektní do podzimních plískanic, které mohou ostrovní počasí snadno připomenout. A jak už to u tradičních národních receptů bývá, existuje nespočet těch „pravých“ variant. Základem je ale vždy vepřová klobása, bramborová kaše a silná cibulovo-vinná omáčka.
Bangers and mash (klobásy, cibulová omáčka a šťouchané brambory)
Na 4 porce potřebujete:
- 1 lžička másla
- 1 červená cibule
- 1 žlutá cibule
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 200 ml červeného vína
- 1 snítka tymiánu
- 1 bobkový list
- 300 ml hovězího vývaru
- Sůl
Na kaši:
- 1 kg brambor typu C
- 1 lžíce soli
- ½ lžičky celého kmínu
- 50 g studeného másla
- 50 ml mléka
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 strouhnutí muškátového oříšku
Na klobásy:
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 500 g anglických vepřových klobás Cumberland (viz Tipy & triky:)
Postup
- Moučné brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte s kmínem v osolené vodě doměkka.
- Mezitím si připravte cibulovou omáčku. V hlubší silnostěnné pánvi na lžíci másla orestujte na měsíčky nasekané cibule – červenou a žlutou.
- Když změknou a začnou zlátnout, zasypte je hnědým cukrem a ten nechte zvolna zkaramelizovat. Asi po třech minutách k cibuli přilijte balzamikový a vinný ocet a červené víno. Přidejte snítku tymiánu a jeden bobkový list. Omáčku vařte bez poklice, dokud se tekutina nezredukuje na hustou výraznou šťávu.
- Nakonec do ní přilijte hovězí vývar a vařte opět odkryté dalších cca 10 až 15 minut. Omáčku případně dle chuti dosolte.
- Uvařené brambory sceďte a do horkých přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Pak k nim nalijte smetanu a mléko a rozšťouchejte je na hladkou kaši. Pokud ji chcete extra nadýchanou, použijte ruční mixér s metlami (ne tyčový) a krátce kaši promixujte. Nakonec ji dochuťte muškátovým oříškem.
- Klobásy z obou stran opečte na oleji dozlatova a podávejte je s bramborovou kaší, přelité cibulovou omáčkou.
Tipy & triky:
- Bangers and mash se někdy podává i se zeleným hráškem nebo doplněný anglickou hrubou hořčicí.
- Britské klobásy Cumberland můžete sehnat ve specializovaném britském řeznictví Robertson i online. Nahradit je můžete případně kvalitní bavorskou klobásou, ta je ale, na rozdíl od cumberlandské, jemně mletá.