Přestože vám výměna avokádových toastů z fancy bistra za domácí hráškové chleby hypotéku s největší pravděpodobností stejně nezaplatí, planetě, peněžence a možná i svému svědomí přece jen pomůžete.

Zkuste sem tam vyměnit přes půl světa dovážené avokádo za český hrášek, kvalitní kváskový chléb a „šťastná“ vajíčka. Takovou snídani sfouknete za 10 minut, ušetříte pár stovek, a přitom si srovnatelně pochutnáte.

Hrášková pomazánka se sýrem, mátou a pošírovaným vejcem

Na 3 porce potřebujete:

  • 250 g mrazeného hrášku
  • 60 g fety nebo 30 g parmezánu
  • 1 až 2 hrsti bylinek (máta, bazalka či koriandr)
  • 1 malý stroužek česneku (lze vynechat)
  • 1 bio citron
  • 1 lžíce olivového oleje nebo másla
  • Sůl & pepř

Dále:

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Hrášek zalijte vroucí vodou, nechte 3 minuty stát a poté propláchněte vodou studenou, aby si uchoval barvu.
  2. Scezený hrášek rozmixujte tyčovým mixérem s nadrobeným sýrem, nasekanými bylinkami (k hrášku se skvěle hodí svěží máta, ale výborná je i bazalka, koriandr či jejich mix), prolisovaným česnekem (pokud pomazánku snídáte a pracujete v kolektivu, raději ho vynechte), nastrouhanou kůrou z celého citronu, lžící citronové šťávy, olivovým olejem, trochou soli a čerstvě mletým pepřem. Ochutnejte a případně dochuťte solí, citronem nebo olejem.
  3. V širokém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s trochou octa, pak oheň ztlumte, aby voda byla jen těsně pod bodem varu, ten by totiž vejce roztrhal. Vajíčko vždy rozklepněte do hrníčku či misky, lžící ve vodě vytvořte malý vír, vejce do něj jedno po druhém opatrně vlijte a pošírujte je 3,5 minuty. Poté je vyndejte děrovanou lžící na talíř.
  4. Chleby opečte v topinkovači, na pánvi nebo v troubě, potřete je pomazánkou, obložte vejci, osolte, opepřete a mějte dobrý pocit!

Tipy & triky:

  • Horké opečené chleby potřete máslem nebo oblíbeným pestem, k pomazánce přidejte nasucho vyškvařenou slaninu či obložené tousty posypejte dalším sýrem.
  • Pokud spěcháte nebo si nevěříte na ztracená vejce, usmažte na pánvi klasická volská oka.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová