Oslavte jedny z prvních slunečných dnů vskutku jarním pokrmem, ředkvičkovou pomazánkou s čerstvým kváskovým chlebem a jen tak akorát uvařeným vajíčkem. Základ je ze svěžího tvarohu a jarních bylinek, které můžete obměňovat podle dle chuti.

Tvarohová pomazánka s ředkvičkami a vejci

Potřebujete:

  • 1 svazek ředkviček
  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce čerstvé pažitky nebo 1 jarní cibulka
  • 2 lžíce čerstvého kopru (lze vynechat)
  • Sůl & pepř

K podávání:

  • Kváskový chléb
  • Vejce 
info Foto Tomáš Rubín

Postup

  1. Ředkvičky očistěte, nastrouhejte najemno, osolte a nechte 15 minut v cedníku pustit vodu. Tu z nich pak pořádně vymačkejte, aby pomazánka nebyla příliš řídká.
  2. Ředkvičky promíchejte s tvarohem (nenechte se zlákat použitím netučného tvarohu, s plnotučným bude pomazánka mnohem lepší!), majonézou, nasekanou pažitkou a koprem a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  3. Podávejte jen tak nebo doplněné 8 minut vařenými vajíčky.

Více bílkovin: Do pomazánky přidejte 2 až 3 natvrdo uvařená vejce (tedy vařená asi 10 minut) nebo pořádnou hrst strouhaného sýru. Hodí se tvrdé sýry jako gouda či eidam, ale překvapivě dobře s pikantními ředkvičkami funguje i niva.

info Foto Tomáš Rubín
Foto Tomáš Rubín