Oslavte jedny z prvních slunečných dnů vskutku jarním pokrmem, ředkvičkovou pomazánkou s čerstvým kváskovým chlebem a jen tak akorát uvařeným vajíčkem. Základ je ze svěžího tvarohu a jarních bylinek, které můžete obměňovat podle dle chuti.
Tvarohová pomazánka s ředkvičkami a vejci
Potřebujete:
- 1 svazek ředkviček
- 250 g tučného tvarohu
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce čerstvé pažitky nebo 1 jarní cibulka
- 2 lžíce čerstvého kopru (lze vynechat)
- Sůl & pepř
K podávání:
Foto Tomáš Rubín
Postup
- Ředkvičky očistěte, nastrouhejte najemno, osolte a nechte 15 minut v cedníku pustit vodu. Tu z nich pak pořádně vymačkejte, aby pomazánka nebyla příliš řídká.
- Ředkvičky promíchejte s tvarohem (nenechte se zlákat použitím netučného tvarohu, s plnotučným bude pomazánka mnohem lepší!), majonézou, nasekanou pažitkou a koprem a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Podávejte jen tak nebo doplněné 8 minut vařenými vajíčky.
Více bílkovin: Do pomazánky přidejte 2 až 3 natvrdo uvařená vejce (tedy vařená asi 10 minut) nebo pořádnou hrst strouhaného sýru. Hodí se tvrdé sýry jako gouda či eidam, ale překvapivě dobře s pikantními ředkvičkami funguje i niva.
Foto Tomáš Rubín
Foto Tomáš Rubín