Těstovinový salát je rychlovka, kterou si čas od času s chutí dopřeje snad každý z nás. Salát z tortellin je nutričně bohatší verzí, která splní kritéria plnohodnotného jídla i přání těch, kteří se chtějí rychle a dobře najíst.

Otazník, který vám možná vyvstane při pohledu na tento raviolový salát, je, zda se konzumuje za tepla nebo za studena. Obě varianty jsou možné. V teplých dnech bude chutnat vychlazený a kdykoli jindy během roku jej můžete podávat v teplé verzi. Namísto zelených a černých oliv můžete použít olivy kalamata, pokud je máte v oblibě. Peprnější rukolu zase může nahradit jemnější baby špenát.

Těstovinový salát s rajčaty a rukolou (z plněných těstovin raviol či tortellin)

Na 2 až 3 porce potřebujete:

  • 500 g čerstvých raviol nebo tortellin plněných masem
  • Olivový olej
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • Hrst zelených oliv
  • Hrst černých oliv
  • 4 sušená rajčata naložená v oleji
  • Hrst rukoly nebo baby špenátu
  • Nasucho opečená piniová nebo slunečnicová semínka
  • Parmezán

Zálivka:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • ½ lžičky provensálského koření
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • Sůl & pepř
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Po uvaření vyndejte děrovanou naběračkou na talíř a lehce pokapejte olejem. Opatrně promíchejte. Pokud budete chtít salát připravit za studena, nechte vychladnout.
  2. Rajčata překrojte napůl a vložte do mísy. Přidejte olivy a nadrobno nakrájená sušená rajčata.
  3. V misce promíchejte ingredience na zálivku. Přelijte jí připravené ingredience v misce a promíchejte.
  4. Do mísy přidejte těstoviny, rukolu a jen krátce a zlehka promíchejte. Pokud chcete mít salát osvěžující, nechte v lednici hodinu chladit.
  5. Salát rozdělte na talíře nebo do misek a posypejte semínky a parmezánem.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová