Těstovinový salát je rychlovka, kterou si čas od času s chutí dopřeje snad každý z nás. Salát z tortellin je nutričně bohatší verzí, která splní kritéria plnohodnotného jídla i přání těch, kteří se chtějí rychle a dobře najíst.
Otazník, který vám možná vyvstane při pohledu na tento raviolový salát, je, zda se konzumuje za tepla nebo za studena. Obě varianty jsou možné. V teplých dnech bude chutnat vychlazený a kdykoli jindy během roku jej můžete podávat v teplé verzi. Namísto zelených a černých oliv můžete použít olivy kalamata, pokud je máte v oblibě. Peprnější rukolu zase může nahradit jemnější baby špenát.
Těstovinový salát s rajčaty a rukolou (z plněných těstovin raviol či tortellin)
Na 2 až 3 porce potřebujete:
- 500 g čerstvých raviol nebo tortellin plněných masem
- Olivový olej
- 2 hrsti cherry rajčat
- Hrst zelených oliv
- Hrst černých oliv
- 4 sušená rajčata naložená v oleji
- Hrst rukoly nebo baby špenátu
- Nasucho opečená piniová nebo slunečnicová semínka
- Parmezán
Zálivka:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky červeného vinného octa
- ½ lžičky provensálského koření
- ¼ lžičky sušeného česneku
- Sůl & pepř
Postup
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Po uvaření vyndejte děrovanou naběračkou na talíř a lehce pokapejte olejem. Opatrně promíchejte. Pokud budete chtít salát připravit za studena, nechte vychladnout.
- Rajčata překrojte napůl a vložte do mísy. Přidejte olivy a nadrobno nakrájená sušená rajčata.
- V misce promíchejte ingredience na zálivku. Přelijte jí připravené ingredience v misce a promíchejte.
- Do mísy přidejte těstoviny, rukolu a jen krátce a zlehka promíchejte. Pokud chcete mít salát osvěžující, nechte v lednici hodinu chladit.
- Salát rozdělte na talíře nebo do misek a posypejte semínky a parmezánem.