Koření za’atar je oblíbená kořenicí směs Blízkého východu a severní části Afriky. U nás sice není příliš známá, ale kdo ji už poznal, ví, že skvěle dochutí nejen maso, ale i různé polévky, saláty, zeleninové speciality a hodí se k posypání všelijakých dipů či hummusu.

V tomto receptu jsem posílila chuť sezamu přítomného v kořenicí směsi za’atar přidáním ještě malého množství nasucho opečených semínek, která se hodí také k posypání hotového pokrmu. Sezam je zde přítomný i v omáčce, a to v podobě tahini pasty.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Pečené masové koule se zaatarem a zelenou bylinkovou omáčkou s tahini

Na 4 porce (16 až 18 koulí) potřebujete:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 2 plátky toustového chleba
  • ½ červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce najemno nakrájené petržele
  • 2 lžičky koření za’atar
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce sezamu
  • 2 lžičky oleje

Tahini omáčka:

  • 150 g tahini pasty
  • 2 hrsti petržele
  • 1 hrst koriandru
  • 1 jalapeňos paprička, zbavená semínek
  • 3 až 4 lžíce citronu
  • 100 až 120 ml vody
  • Sůl

K podávání:

  • Červené zelí
  • Římský salát
  • Olivový nebo sezamový olej
  • Sůl
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Maso vložte do mísy. Do menší misky nalijte teplou vodu a do ní jeden po druhém vkládejte plátky toustového chleba a vzápětí z nich vodu vymačkejte. Pečivo rozdrobte do mísy s masem.
  2. Cibuli nakrájejte najemno, česnek taktéž anebo jej prolisujte a přidejte do mísy spolu s petrželkou, kořením za’atar, římským kmínem, solí a čerstvě mletým pepřem.
  3. Nasucho na pánvi opečte asi dvě lžíce sezamových semínek. Lžičku odeberte a přidejte k masu, zbytek nechte na posypání.
  4. Masovou směs dobře promíchejte a nechte v lednici půl hodiny uležet.
  5. Ruce si lehce potřete olejem. Z masové směsi mezi dlaněmi vyvalujte kuličky o velikosti golfového míčku. Kuličky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut.
  7. Než se upeče maso, připravte si zelenou tahini omáčku. Tahini, petržel, koriandr, chilli papričku, citronovou šťávu, vodu a špetku soli rozmixujte dohladka.
  8. K podávání můžete připravit jednoduchý salát, který svou křupavostí, chutí i barevností pokrm perfektně doplní. Nakrájejte kousek červeného zelí a pár listů římského salátu na drobné kostičky – poměr by měl být 1:1. Smíchejte s pár kapkami oleje – ideálně sezamového – a malou špetkou soli.
  9. Do talířů nebo misek naservírujte trochu omáčky, hrstku salátu a nakonec masové kuličky. Lehce posypejte sezamem a podávejte.
  10. Jako přílohu můžete podávat tortilly, bulgur nebo rýžový pilaf.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová