Francouzské palačinky s pomerančovým karamelem jsou překvapivě snadné, přitom efektní a opravdu lahodné. Vylepšíte si s nimi víkendovou snídani, setkání s přáteli i zkrátka kterýkoli jiný den bez ohledu na aktuální záminku.

Pokud ještě chytnete sezonu krvavých pomerančů, použijte do Crêpes Suzette právě ty, jejich krvavá dužina dodá sirupu perfektní odstín. Dezert můžete doplnit kopečkem šlehačky, mascarpone, kysané smetany nebo vanilkové zmrzliny, ale máslový karamel a svěží citrusy fungují výborně i jen samy o sobě.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Francouzské palačinky Crêpes Suzette s červeným pomerančem

Na 6 palačinek potřebujete:

  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 130 g hladké nebo polohrubé mouky
  • Přepuštěné máslo nebo řepkový olej

Na sirup:

  • 4 pomeranče
  • 60 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • 80 ml likéru Grand Marnier (viz Tipy & triky)

Volitelně:

  • Šlehačka, kysaná smetana, zmrzlina, mascarpone
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup 

  1. Těsto na palačinky připravte alespoň 30 minut nebo i večer předem, nebudou se díky tomu trhat. Vejce, sůl, mléko a mouku prošlehejte nebo rozmixujte dohladka a nechte prozatím v lednici.
  2. Z jednoho pomeranče pomocí škrabky na julienne nebo ostrého struhadla ostrouhejte oranžovou část kůry (bílá je hořká), ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu (cca 150 ml) a ze zbylých dvou pomerančů okrájejte kůru včetně bílé části a nakrájejte je na plátky.
  3. Nepřilnavou pánev pak pokapejte trochou oleje nebo přepuštěného másla, dobře ji rozpalte, vlijte necelou naběračku těsta a pánví kružte tak, aby se dotenka rozprostřelo po celé pánvi. Když povrch zmatní a začnou se objevovat bublinky, palačinku obraťte a opečte z druhé strany. Na další palačinky už stačí pánev tukem jen potřít pomocí papírové utěrky. Hotové palačinky skládejte na čtvrtiny.
  4. Na jiné pánvi rozpusťte cukr s máslem na světle hnědý karamel (nezoufejte, pokud se srazí, později se hrudky rozpustí), přidejte pomerančovou šťávu a kůru a několik minut povařte, až vznikne hladký sirup. Vmíchejte likér a plátky pomerančů a ještě chvíli prohřívejte, než dosmažíte palačinky.
  5. Do pánve se sirupem vložte složené palačinky, prohřejte a podávejte jen tak nebo s kopečkem smetany.

Tipy & triky:

  • Dokonalé palačinky: Abyste docílili opravdu tenkých palačinek, které se přitom netrhají, připravujte si těsto vždy den předem. Další tipy pro ty nejlepší palačinky najdete v tomto článku.
  • Jaký alkohol použít: Já dávám voňavý Grand Marnier, což je směs koňaku a pomerančového likéru, ale použít můžete také Cointreau, koňak, brandy, pomerančový likér nebo Curaçao.
  • Flambované palačinky: Alkohol (min. 40%) můžete místo přidání do karamelu na závěr jen nalít na pánev s palačinkami a zapálit.
  • Kolik porcí: Uvedené množství vyjde na dvě velké nebo až šest dezertních porcí.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová